DOSADNI NAMETNICI

Napravite sprej protiv grinja: Lako se pravi i brzo ih rješava

Ove životinjice i njihov izmet mogu izazvati alergije, astmu, pa i pojavu ekcema koji jako svrbe

Riješite se grinja. Instagram

M. Z.

30.7.2023


Svakodnevno s našeg tijela otpadne oko 500 miliona sitnih čestica kože, a to je omiljena hrana grinja koje se u domu znaju zavući posvuda, u madrace, jastuke, posteljinu, kauče, tepihe, zavjese...

Ove životinjice i njihov izmet mogu izazvati alergije, astmu, pa i pojavu ekcema koji jako svrbe. Ukoliko ste alergični na grinje, perite posteljinu na visokim temperaturama svake sedmice, a ostale površine tretirajte posebnim sprejom.

Donosimo vam recept za domaći sprej protiv grinja:

Sastojci

0,7 dl vode

eterično ulje klinčića ili eukaliptusa

Postupak

U bocu s raspršivačem ulijte vodu i dodajte 20 kapi eteričnog ulja, dobro promućkajte pa pošpricajte po površinama na kojima biste mogli imati grinja, a koje ne možete prati poput posteljine i jastuka.

Kod pranja u veš-mašini, ova eterična ulja dodajte u prostor za deterdžent. Stavite nekoliko kapi pa tek tada dodajte deterdžent.

Postoji još jedan način kako uništiti grinje iz tepiha, madraca i kauča. U posudicu stavite soda bikarbonu, dodajte 10 kapi eteričnog ulja klinčića ili eukaliptusa, promiješajte pa kroz sito rasipajte po površini koju čistite. Ostavite oko pola sata i usisajte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.