SAVJETI

Želite da vaš bijeli veš ponovo zablista: U mašinu ubacite ovaj začin

Od njega se prave čajevi i sirupi protiv kašlja, pali se protiv neprijatnih mirisa, tjera insekte, a vjeruje se i da uklanja negativnu energiju

Lovorov list. Facebook

E. Ag.

14.8.2023

Iako je se najčešće koristi prilikom pripremanja kuhanih jela, lovorov list ima široku primjenu i u kozmetici, medicini i farmaciji. 

Od njega se prave čajevi i sirupi protiv kašlja, pali se protiv neprijatnih mirisa, tjera insekte, a vjeruje se i da uklanja negativnu energiju iz domova. Ali, jednu stvar niste znali, a to je da vam lovor može pomoći i prilikom pranja veša, i to bijelog.

Čuva boju

Ovaj trik ne daje efekt omekšavanja veša ili dodavanje mirisa, već služi da sačuva, ali i da vrati boju koja je nestala prethodnim pranjima. Za ovo je dovoljno samo nekoliko listova lovora.

Možete ga staviti direktno u mašinu za veš, ali mnogo bolji efekt ćete dobiti ako veš potopite u lonac s vodom. U zavisnosti od količine veša, uzmite do čak desetak lovorovih listova, stavite ih u vodu i prokuhajte.

Kada se ta voda malo ohladi, poslije 20-30 minuta potopite u nju odjeću i ostavite da odstoji nekoliko sati. Možete s vremena na vrijeme promiješati veš rukom za još bolji efekt. Zatim dobro iscijedite odjeću i operite je u mašini za pranje veša ili ručno.

Više načina

Ako lovorov list ne pomogne, postoji još nekoliko načina koje možete da pokušate. Jedna od njih je stavljanje dvije kašike soli u mašinu za pranje veša. Odavno se koristi za pranje zavjesa i stolnjaka, jer efikasno uklanja mrlje i vraća im beliju boju.

Dobro je znati da lovorov list nije jedini začin koji dobro funkcioniše u kupatilu. Biber, također, dobro radi posao prije nego što izblijedi i ofarba odjeću u mašini za pranje veša. Taj stari, prirodni način je obavezan u rutini svake iskusne domaćice. Važno je da se može koristiti i za bijele i za obojene tkanine.

Ako imate puno crne i tamne odjeće, pokušajte da dodate kafu ili čaj u svoj veš. Ovaj jednostavan, prirodan trik omogućit će vam da uživate u intenzivnoj crnini vaše omiljene odjeće. Dovoljno je da sipate četvrtinu čaše jakog čaja ili kafe u dio za pranje. Ovo piće ima veoma intenzivnu boju i spriječit će da vaša odjeća dalje blijedi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.