JER DOLAZI ZIMA

Evo kako očistiti cipele od antilopa bez oštećenja

Nudeći elegantnu udobnost i toplinu, obuća od antilopa je osnovni element cipelarnika u hladnijem vremenu

Obuća od antilopa je osjetljiva. Unsplash / Muneeb Syed

M. Z.

25.10.2023

Nudeći elegantnu udobnost i toplinu, obuća od antilopa je osnovni element cipelarnika u hladnijem vremenu, ali, nažalost, baršunasti materijal koji daje mekanu teksturu čini materijal veoma osjetljivim na mrlje od vlage, prljavštine.

Tragovi soli

Uz redovno nošenje, cipele i čizme od antilopa mogu prikupiti prljavštinu, ogrebotine, mrlje od vode, tragove soli i drugu prljavštinu, posebno ako ih nosite po lošem vremenu. A pošto se antilop lako može oštetiti viškom vlage, ne možete ih jednostavno potopiti u vodu sa sapunom da biste se riješili mrlja.

Uz prave alate i tehnike, međutim, nije teško naučiti kako da čistite cipele od antilopa.

Čišćenje

Prije čišćenja cipela od antilopa uvjerite se da su potpuno suhe. Pokušaj tretiranja mrlja ili prskanja dok su još vlažne može uvući mrlju dublje u materijal i otežati uklanjanje. Koristite papirne ubruse ili meku krpu da biste uklonili što više vlage prije nego što pustite da se cipele prirodno osuše. Nikada ne koristite fen, direktnu sunčevu svjetlost ili druge izvore toplote da biste skratili vrijeme sušenja; ovo može prouzrokovati da se materijal osuši i stvrdne. Kada se vaša obuća potpuno osuši, počnite s čišćenjem.

Jedan američki sajt je proveo istraživanje i pronašao najbolji način za sigurno čišćenje antilop cipela kod kuće.

Prvo, koristite četkicu za antilop ili četkicu za zube da nježno operete prljavštinu na površini cipele. Koristite lagane poteze četkice za četkanje u istom pravcu kao što je uzorak na cipeli, a za tvrdoglavu prljavštinu i mrlje koristite pokret naprijed-nazad da biste ih nježno uklonili.

Drugi korak je izbrisati sve mrlje ili male tragove posebnim gumicama za brušenu kožu. Nježno trljajte naprijed-nazad preko mrlje, pazeći da se ne trlja prejako i ne grebe materijal.

Ako se borite s tvrdokornim mrljama, očistite ih sirćetom. Uzmite krpu od mikrovlakana, umočite u sirće i nježno protrljajte mrlju. Pazite da ne potopite površinu obuće sirćetom, radije samo lagano obrišite bez velikih tragova tečnosti. Proces ponavljajte dok se mrlja ne ukloni, a zatim ostavite da se osuši prije četkanja površine zbog urednog izgleda.

Zaštitni sloj

Nakon što ste cipele u potpunosti očistili i osušili, nanesite zaštitni sloj bezbojnog spreja za antilop obuću. Većina proizvoda za zaštitu antilopa se pravi kako bi se oduprla mrljama ili vlazi, tako da uvijek tražite sprej posebno formuliran za antilop. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.