SAMO IH NE UBIJAJTE!

Kako zauvijek otjerati pauke iz kuće: Šest trikova koje morate probati

Protiv ovih najupornijih kukaca postoji rješenje, i to iz prirode

Riješite se pauka na prirodan način. Facebook

M. Z.

30.10.2023

Kako se brzo riješiti pauka u kući, popularno je pitanje s kojim se suočava svako ko ima problem s ovim nepozvanim gostima.

Paučina s plafona

Koliko god usisavali i čistili kako bi sve bilo besprijekorno, već idućeg dana može se primijetiti paučina koja visi s plafona i po ćoškovima. Premda mislite da ste usisivačem eliminirali pauke iz kuće, oni do idućeg dana već ispletu nove mreže.

Protiv ovih najupornijih kukaca postoji rješenje, i to iz prirode! Potrebno se samo prvenstveno uvjeriti da vrata i prozori u vašem domu nemaju rupu kroz koju bi pauci mogli neprestano ulaziti. Zakrpajte ih, a onda primijenite neki od ovih korisnih metoda.

Pomoću ovih savjeta oslobodit ćete se pauka zauvijek.

Koristite mentol

Pauci mrze pepermint pa je najjednostavniji način zadržati ih podalje od svog doma nakapati u vodu nekoliko kapi ulja peperminta i time poprskate ćoškove svog doma. Preparat možete napraviti sami ili kupiti gotovo sredstvo protiv pauka na bazi peperminta.

Uklonite sve mreže

Možda zvuči jednostavno i očigledno, ali redovno uklanjanje paukovih mreža je najbolji način borbe protiv pauka. Redovno pregledajte sve skrivene ćoškove svoje kuće, uklonite mreže i tako spriječite njihovo razmnožavanje.

Rasporedite po kući narandže i limun

Mali osmonožni napasnici ne podnose miris citrusa pa ih neće biti u vašoj okolini ako po kući držite limun, narandže, mandarine i slično.

Operite prozore posebnom mješavinom

Ako operete prozore mješavinom amonijaka i vode, spriječit ćete pauke da ulaze u kuću. Kad se prozori osuše, prebrišite ih novinskim papirom natopljenim kerozinom koji će brzo ispariti, no ipak ostaviti repelent koji će odbiti pauke, muhe i komarce, piše City magazin.

Koristite eukaliptus

Još jedan miris koji pauci jednostavno ne podnose je eukaliptus, pa stavite ovu biljku u kupatilo, ormar i na slična mjesta na koja bi se pauci mogli zavući. Osim što ćete time odbiti pauke, stan će vam poprimiti ugodan miris.

Svijeće s cimetom

Investiranje u svijeće s cimetom odličan je način sprečavanja pauka da se šire po kući. Naime, cimet je još jedan od mirisa koji pauci ne podnose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.