SAVJETI

Zagrijavate li rernu prije pečenja: Kuhari dali odgovor na pitanje koje muči mnoge domaćice

Važan korak koji ne treba preskakati

Toplota rerne ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u tijestu,. Facebook

E. Ag.

22.11.2023

Kada zaboravimo da zagrijemo rernu prije nego što stavimo hranu u nju, često se pitamo šta će se dogoditi. Da li će hrana biti ista kao i kada se peče u zagrijanoj rerni? Da li će se promijeniti okus i tekstura? Ovo su pitanja koja su nam svima poznata, ali odgovori na njih se razlikuju zavisno od toga šta pečemo.

Pečenje kolača

Kada je u pitanju pečenje kolača, zagrijavanje rerne je ključno. Ukoliko pečemo u hladnoj rerni, kolačići će se previše raširiti, jer se oslanjaju na početni udar toplote koji im pomaže da zadrže svoj oblik. Također, zbog dužeg vremena pečenja, kolači će biti suhi i bez karakteristične boje koju daje Maillardova reakcija (zbog koje hrana dobiva lijepu, bronzanu boju). Slično tome, i kolači će biti gusti i ravni ukoliko se peku u hladnoj rerni, jer će nedostajati toplota koja bi aktivirala proces podizanja kolača i aktivirala prašak za pecivo.

Kada je u pitanju pečenje hleba i peciva s kvascem, prethodno zagrijavanje rerne je neophodno za uspješan rezultat. Toplota rerne ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u tijestu, što stvara karakterističnu koricu u pečenom hljebu. Bez početnog zagrijavanja, hljeb će ostati pljosnat i neće imati karakterističnu koricu koju svi obožavamo.

Pite i lisnata peciva 

Pite i lisnata peciva također zahtijevaju zagrijavanje rerne kako bi se postigao željeni rezultat. U suprotnom, pite će biti vlažne, a peciva spljoštena i okružena otopljenim maslacem. Toplota rerne je od ključne važnosti za stvaranje hrskave kore i bogatog ukusa pita i lisnatog testa.

Generalno, prema savjetu profesionalnih pekara, zagrijavanje rerne prije pečenja je važan korak koji ne treba preskočiti. Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplotom, a preskočeni korak može dovesti do neželjenih rezultata. Zato, prije nego što započnete sa pečenjem, ne zaboravite da pravilno zagrijete rernu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.