UPOZORENJE STRUČNJAKA

Jedan predmet u kuhinji nikad niste oprali, a tu najčešće živi salmonela

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da svake godine u SAD ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva

Perite posude za začine. Instagram

M. Z.

7.12.2023

Kada čistimo kuhinju, nikad ne pomislimo na teglice sa začinima. Pazimo da uvijek temeljno operemo daske za sječenje, radnu površinu, sudoper, suđe, pa čak i kantu za smeće, a bočice sa začinima peremo rijetko ili nikada, prenosi City magazin.

Provedeno istraživanje

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da svake godine u SAD ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih da pripremaju identične ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Neki su se kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u našim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mljevenu ćuretinu je prethodno ubrizgana hemikalija koja djeluje slično onome što bi salmonela uradila kada kontaminira površinu ili prostor.

Nakon kuhanja, uzimani su uzorci iz kuhinja kako bi se provjerilo prisustvo salmonele. Objekti s daleko najvećom učestalošću kontaminacije bili su teglice za začine.

Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto posuda za deterdžente, dok ostali predmeti uopće nisu bili kontaminirani.

Dr. Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuhaju u svojim domovima zaborave da obrišu teglice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo istraživanje je pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana i toga treba da budemo svjesni prilikom kuhanja.

Simptomi salmonele

– mučnina

– povraćanje

– proliv

– bol u stomaku

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– krv u stolici

Na šta treba posebno paziti:

– prljave ruke

– prljavi kuhinjski pribor

– prljava radna površina

Treba izbjegavati

– nedovoljno termički obrađeno meso

– kolače sa sirovim jajima

– već kuhanu hranu koja dugo stoji van frižidera

– nekoliko puta podgrijavanu hranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.