STRUČNJACI PORUČUJU

Banane treba prvo oprati pa onda oguliti: Osim pesticida, na kori može biti i salmonela

To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na kori voćke

Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom. Facebook

E. Ag.

4.10.2023

Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom osjetljive su na bakterije koliko i mekše voće i povrće, kažu.

Vjerovatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete. No, šta je s voćem s debelom korom koja se guli, poput banana ili avokada?

Sigurno rukovanje hranom

Prema stručnjacima za sigurnost hrane, i ono se treba prati.

- Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako je namjeravate baciti - rekla je za HuffPost direktorica komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani, Tamika Sims.

To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na kori voćke. I dok prljavština može biti vidljiva, Sims kaže da zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili kampilobaktera nisu nužno vidljivi, a mogu prouzročiti bolesti koje se prenose hranom.

- Zbog toga sve namirnice treba prati prije jela, čak i one organske koje gulite.

Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom jednako su osjetljive na bakterije kao i mekše voće i povrće s nježnijom korom - rekao je Trevor Kreg (Craig), stručnjak za sigurnost hrane i korporativni direktor tehničke obuke iz Microbac Laboratories, koji kaže i da je američka agencija za hranu i lijekove na kori avokada lani pronašla listeriju i salmonelu.

Dovoljna i voda 

Iako deblja kora otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, prema Kregu, kad režete avokado ili bananu, nožem ih možete gurnuti na jestivo meso i kontaminirati ga, a pranje smanjuje tu vjerovatnost.

- Pranje voća nije savršen proces i ne čini ga sterilnim, ali možete smanjiti rizik, kao i ukloniti pijesak, štetočine, pesticide i voštani sloj – ističu.

Zbog toga i glavni kuhar kulinarskih umjetnosti sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Džošua Resnik (Joshua Resnick) pere sve namirnice koje će narezati, čak i one koje se gule, poput mrkve ili luka.

- Nikada ne znate kroz šta su ti proizvodi prošli. Čak i da su samo stavljeni u sanduk i odvezeni na tržnicu, mogli su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine i zagađivača.

Prema njemu, tekuća voda je sve što trebate za pranje bilo koje vrste proizvoda i nema potrebe koristiti posebna sredstva za pranje, sapun ili deterdžent, a nikako ne treba koristiti izbjeljivače i proizvode za dezinfekciju.

- Eventualno možete za prskanje hrane koristiti razrijeđenu otopinu sirćeta od jednog dijela sirćeta na četiri dijela čiste vode - kaže Kreg. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.