VELIKA POTRAŽNJA

Evo zašto Saudijska Arabija uvozi ogromne količine pijeska

Ukupno 95 posto zemlje je pustinja

Saudijska Arabija. Facebook

D. R.

7.1.2024

Prvo što većina ljudi pomisli kada se spomene Saudijska Arabija je pustinja, i samim tim ima beskrajne količine pijeska.

Saudijska Arabija je otprilike veličine 2,2 miliona kvadratnih kilometara. Ukupno 95 posto zemlje je pustinja. Naravno, u skladu s tim, svuda ima hrpe i hrpe pijeska.

Ipak, ova država redovno uvozi ogromne količine pijeska. Pijesak je potreban za gotovo sve veće građevinske radove, pa čak i svi važniji građevinski materijali – beton, cigla, staklo – proizvode se koristeći pijesak. Zapravo, to je ono što ga čini drugom najkorišćenijom prirodnom robom nakon vode.

Saudijska Arabija je možda pješčana pustinja, ali taj pijesak nije odgovarajućeg kvaliteta za gradnju. Pojedinačne granule pustinjskog pijeska imaju glatke ivice koji su beskorisni za gradnju, dok riječni pijesak ima nazubljene rubove što je potrebno građevinskom betonu.

Čak ni obični pijesak na plaži nije koristan kao građevinski materijal zbog prisutnosti soli u njemu.

U skladu s tim, vlada velika potražnja za riječnim pijeskom, a nedostaje ga zbog rastućeg nivoa građevinskih aktivnosti širom svijeta. Štaviše, rijeci su potrebne stotine godina da napravi pijesak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.