VISOK 7 METARA

Osam godina za Ginisa slagao Ajfelov toranj od 700.000 šibica: Odbili ga, koristio pogrešnu vrstu

Tvrdi da je morao napraviti neke složene izračune kako bi bio siguran da će noge tornja izdržati njegovu težinu

Rišar je bio mnogo ljut i smatra da nisu fer. Facebook

M. Z.

8.2.2024

Francuz Rišar Plo (Richard Plaud) je proveo osam godina gradeći sedam metara visoku repliku Ajfelovog tornja od šibica. No, trud je bio uzalud jer je - koristio pogrešnu vrstu šibica. Naime, iz GInisove knjige rekorda su ga odbili.

Rišar tvrdi da su ljudi iz Ginisove knjige rekorda donijeli svoju odluku, a da nisu ni vidjeli repliku. Kaže da su ga odbili jer struktura nije izgrađena od šibica koje su dostupne javnosti za kupnju i zato što nemaju zapaljive crvene vrhove. Nadalje, njegove šibice su izmijenjene do neprepoznatljivosti u odnosu na njihov izvorni oblik.

- To je razočaravajuće, frustrirajuće, neshvatljivo i nije baš poštena igra - rekao je za The Times.

Nadao se da će se Gines sažaliti nad njim, ali je ostao shrvan.

- Recite mi kako 706.900 štapića zabodenih jedan po jedan nisu šibice? Moj toranj od šibica još stoji i još će dugo biti visok 7,19 metara - napisao je u objavi na Facebooku.

Plo, koji radi u odjelu za umjetnička djela departmana Charent-Maritime u jugozapadnoj Francuskoj, konačno je dovršio svoj projekt 27. decembra, na 100. godišnjicu smrti inženjera izvornog tornja. Od šibica je napravio 402 bloka koje je zatim ugradio u ogromnu strukturu.

Uložio više od 4.200 sati u projekt

Nevjerovatna kula nadmašila bi trenutni rekord za najvišu skulpturu od šibica ikada, koji drži libanonski majstor Tufik Dajer (Toufic Daher), koji je 2009. izradio model Ajfelovog tornja visok 6,53 metra.

Plo, koji izrađuje modele od svoje osme godine, prvobitno je kupio šibice u supermarketu kako bi napravio strukturu, no ubrzo je odustao od toga. Zatim je nagovorio francuskog proizvođača šibica Flam'Up da mu dostavi ogromne kutije napunjene sa 190.000 šibica bez glave.

Plo je maknuo glave šibica jer mu je bilo rečeno da one moraju biti ostrugane kako bi njegov pokušaj bio valjan. Usput se suočio s tehničkim poteškoćama. Tvrdi da je morao napraviti neke složene izračune kako bi bio siguran da će noge tornja izdržati njegovu težinu. Procijenio je da je u projekt uložio 4.200 sati svog vremena otkako je započeo u decembru 2015.

Govoreći za lokalnu televizijsku stanicu prije njegovog pokušaja obaranja rekorda, Ploova supruga Sandra nadala se da će on uspjeti ostvariti san o kojem je sanjao 20 godina, piše Index.

- Tako ću moći vratiti svoju dnevnu sobu - rekla je uz smijeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.