SAVJETI

Skladištite hranu u prazne kutije od sladoleda: Evo zašto se to nikako ne preporučuje

Kombinacija hrane i plastike ne dolazi bez rizika

Nije sva plastika jednaka, dok hrana također ima različita svojstva koja različito reagiraju. Facebook

E. Ag.

21.2.2024

Iako se čine kao odlična alternativa namjenskim plastičnim posudama za skladištenje hrane, sindikati potrošača upozoravaju kako je bolje izbjegavati takve jednokratne plastične posude. One, kako kažu, nisu prikladne za ponovno korištenje, ali ni za zamrzavanje, podgrijavanje u mikrovalnoj, pa čak ni za čuvanje. Ali zašto?

Jednokratna upotreba

Ističu kako je jednokratna ambalaža namijenjena za određenu hranu i za jednokratnu upotrebu. To znači da je ambalaža svakako ispitana za svoju specifičnu upotrebu, tako da su zakonski propisi o ispravnosti hrane u tom smislu usklađeni, ali za sve preko toga načelno postoji zdravstveni rizik, piše B92.

Iako su se mnogi potpuno navikli da im se hrana mota u plastiku i čuva u plastičnim posudama, kombinacija hrane i plastike ne dolazi bez rizika. To je zato što nije sva plastika jednaka, dok hrana također ima različita svojstva koja različito reagiraju na korišteni materijal za pakovanje. Pri ponovnoj upotrebi kutije iz plastike mogu da se odvoje za zdravlje štetne materije i putem hrane uđu u tijelo. Kutija za sladoled u ovom je slučaju samo primjer.

- Ukoliko je kutija namijenjena prodaji sladoleda bez masnoća, moguće je da se ne poštuju zakonske granične vrijednosti prijenosa hemikalija kod masne ili tople hrane. Stoga masnu i vruću supu nikako ne stavljajte u kutiju od sladoleda da se ohladi i zamrzne, nemojte je stavljati ni u mikrovalnu da se odmrzne - upozoravaju.

Zdravstvene posljedice

Također, pakovanja za jednokratnu upotrebu nisu dizajnirana da izdrže pranje ili čak stavljanje u mašinu za pranje sudova bez oštećenja.

Stručnjaci ističu kako je teško procijeniti zdravstvene posljedice mikroplastike i hemikalija koje u organizam ulaze kroz jednokratnu ambalažu. To svakako zavisi od količine, genetske predispozicije, kao i od drugih propratnih faktora. Ali ljekari, prenosi GrannyTricks.com, ne isključuju mogućnost dugoročnih šteta, poput povećanog rizika od raka i metaboličkih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.