MISTERIJA RIJEŠENA

Jeste li se ikad pitali zašto je kutija za pizzu kvadratnog, a ne okruglog oblika: Razlog je mnoge iznenadio

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan

Ljubitelj pizza objasnio razliku. Instagram

M. Z.

23.3.2024

Pizza je nesumnjivo jedno od najpopularnijih jela na svijetu. A jeste li se ikada zapitali zašto se pakira u četvrtaste kutije, a ne u okrugle? Odgovor leži u lakoći i jednostavnosti, piše Mirror.

Ljubitelj pizze, koji se zove @FactBuddy, podijelio je objašnjenje u zanimljivom videu i zapravo je poprilično logično.

- Proizvodnja četvrtastih kutija je jeftinija i jednostavnija. Može se napraviti od jednog komada kartona. Osim toga, takve kutije su lakše za pakiranje pizze prije dostave. Izrada okruglih kutija bila bi jako zahtjevna i komplicirana, pa samim time i skuplja - rekao je.

Uz to, dodaje da bi se okrugle kutije morale sastojati od dva dijela: posude i poklopca. Razmislite i o tehničkim aspektima okrugle kutije. Izvlačenje iz okrugle kutije bi bilo komplicirano, a pritom bi moglo i oštetiti pizzu. Mnogo je lakše i jednostavnije izvaditi komad pizze iz četvrtaste kutije. I ne samo to, prazno mjesto u kutiji se može iskoristiti kako bi se ubacio neki dodatak poput kečapa. Također ih je lako izraditi na licu mjesta i lako se mogu složiti i pohraniti u prostor za zamrzavanje.

Ipak, neko vrijeme kompanije su pokušavale prilagoditi dizajn samoj pizzi. Tokom godina kompanije su pokušale promijeniti industriju dostave pizze s prototipovima okruglih kutija za pizzu. Godine 2004. inovator po imenu Džon Harvej (John Harvey) osmislio je okruglu kutiju za pizzu nazvanu Presseal, za koju je smatrao da bolje zadržava svježinu od običnih kutija i sprečava da sve skupa klizi. No, izum se pokazao problematičnim upravo zbog načina proizvodnje, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.