KORISNI SAVJETI

Brzo čišćenje kuće: Jednostavna metoda kada očekujete goste za pola sata

Kada pozivate društvo u svoj dom, uvijek je dobra ideja dati prioritet čistoći zajedničkih dijelova vašeg doma.

Važna je organizacija. Azra

Dž. R.

10.6.2024

Noćna mora svake žene jeste kada gosti najave da će doći u narednih pola sata, a kuća baš i ne izgleda spremno za njihov doček.

Postoji mnogo načina da napravite vidljivu razliku u otprilike pola sata. Profesionalni čistači su podijelili svoje savjete i trikove za kratku, ali produktivnu rutinu čišćenja.

Uz takvo čišćenje će vam ostati više slobodnog vremena i potrošit ćete manje energije na kućanske poslove.

Prvo sredite kupatilo

Zbog nakupljene prljavštine i dlaka, kupaonica će brzo postati jedna od najzahtjevnijih prostorija za čišćenje, ali možete napraviti veliku promjenu u samo 30 minuta. Plan u tri koraka može učiniti vašu kupaonicu blistavo čistom.

Prvo trebate pošpricati sredstvo za čišćenje kupaonice po najprljavijim mjestima u kupaonici, u tušu, WC-u i umivaoniku i ostaviti sredstvo za čišćenje 10 minuta da se aktivira. Nakon što sprej za čišćenje obavi svoj posao, dolazi do posljednje runde čišćenja, brisanje podova.

Prostor za goste

Kada pozivate društvo u svoj dom, uvijek je dobra ideja dati prioritet čistoći zajedničkih dijelova vašeg doma. Dobar način da pojednostavite čišćenje svog doma je kada odredite gdje će vaši gosti odsjesti.

Hoće li većinu vremena provoditi viseći na kauču u dnevnoj sobi? Ostaju li prenoćiti u jednoj od vaših spavaćih soba za goste? 

Utvrđivanje gdje će provoditi većinu vremena pomoći će vam da odredite na koja područja kuće se trebate usredotočiti na čišćenje u tom kratkom vremenu. Organizacija je ključna da bi vaš dom izgledao čišće. Ljudi su prirodno privučeni simetrijom i redom, stoga uredno posložite svoje ukrasne jastuke na kauč i složite tu dekicu ili prekrivač.

Ako vam gosti dolaze navečer, prigušite svjetla kako biste stvorili ugodan ambijent i zapalite svijeće. Ako vam gosti stižu tokom dana, Rodriguez-Zaba predlaže da izbjegavate otvaranje svih roleta jer će svijetla kuća učiniti prašinu i prljavštinu u vašem domu vidljivijom golim okom.

Ručni usisivač

Kako biste brzo pospremili svoj dom kada nemate vremena, mali ručni usisivač je vaš najbolji prijatelj. Dok potpuno, temeljito usisavanje cijelog vašeg doma može zahtijevati više vremena, svoj dom možete jednostavno očistiti ručnim usisavačem za manje od 30 minuta. Prođite kroz svoj dom i usisajte sve male, vidljive ostatke, posebno one koji se nakupljaju na vašem tamnijem namještaju, ili sva mjesta gdje su ostatci najočitiji.

Očistite kuhinju

Da biste izvršili 30-minutnu rutinu brzog čišćenja u svojoj kuhinji, počnite s iznošenjem smeća i zamjenom krpa.

Zatim uzmite sve što ne pripada kuhinji i stavite na mjesto gdje pripada. Odvojite vrijeme da otvorite frižider i napravite popis onoga što se može baciti. 

Ako imate plinski šporet, rešetke gornjeg plamenika šporeta stavite u sudoper s vrućom vodom i sapunicom te ih potopite dok čistite radne ploče. Pošpricajte sve radne površine i uređaje, velike i male, s otopinom pola octa-pola vode, zatim obrišite krpom od mikrovlakana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.