DOM I VRT

Deset prljavih predmeta koje zaboravljamo čistiti

Nagrada je uredan i mirisan životni prostor

(A. Sm.)

28.8.2014

Postoje predmeti u našem domu na čije čišćenje većinom uglavnom zaboravljamo ili nam se čini nevažno, a upravo na njima se mogu nalaziti gozbe bakterija. Donosimo deset takvih mjesta i savjete za njihovo čišćenje.

Tastatura

Istraživanja su pokazala da je tastatura prljavija od zahodske daske. Tastatura postaje prljava zbog mnogo razloga, od kojih su najčešći nečisti prsti, odnosno: nedovoljno pranje ruku, jedenje i pijenje pokraj računara, te korištenje računara od strane nekoliko osoba, posebno djece.

Zato bi svaka dva do tri mjeseca trebalo dobro očistiti tastaturu. Postoje sredstva (najčešće sprejevi) baš za čišćenje tastature, koji se mogu nabaviti u trgovini elektronske opreme. Napokon, povremeno možete preokrenuti tastaturu i istresti mrvice i smeće koje se nakupi u njoj, te prebrisati tipke vaticom umočenom u malo alkohola.

Veš mašina i mašina za sušenje veša

Veš mašina i mašina za sušenje veša vjerovatno nisu prljavi kao neke druge stvari, ali ljudi zaboravljaju da bi i njih trebalo povremeno oprati. Ukoliko perete bijeli veš na najvišoj temperaturi jednom sedmično, vaša mašina je relativno čista, ali perete li često šareni veš na nižim temperaturama, dobro je dva puta godišnje očistiti bubanj mašine.

Dvije čaše alkoholnog octa ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj i pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti mašine. Pustite cijeli ciklus pranja da odradi do kraja.

Unutarnju stranu vrata i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu octom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene plijesni.

Sušilica za veš ima nekoliko filtera te kondenzator vode koje treba po potrebi oprati pod vodom (u pravilu nakon svakih nekoliko upotreba), s time da mrežasti filter treba očistiti nakon svakog korištenja. Ako filter ne čistite redovno, smanjuje se protok zraka čime se produžuje vrijeme sušenja, a može doći i do kvara sušilice zbog pregrijavanja.

Telefon, mobitel, tablet

Na uređajima koji su nam često u rukama i blizu lica skupljaju se razne bakterije koje pokupimo tokom dana, a telefoniranje se nekad zna obavljati i na WC-u. Kućni telefon najbolje je očistiti vaticom natopljenom alkoholom. Ali, pametni telefon ili tablet treba čistiti pametnije! Ekran mobitela očistite mekanom krpicom, idealno od mikrofibera ili onom za čišćenje naočala, eventualno s dodatkom blagog sapuna.

Za uklanjanje masnoće s ekrana dobre su i posebne vlažne maramice koje se koriste za čišćenje naočala jer ne stvaraju nikakve ogrebotine, a u sebi sadrže sredstvo za čišćenje. Nikad ne koristite sredstva za pranje stakla ili alkohol za čišćenje ekrana jer oni mogu oštetiti posebne premaze na ekranu mobitela.

Daljinski upravljač

Daljinski upravljač često diramo rukama od hrane, kašljemo uz njega i sl., pa je to vjerovatno jedan od razloga zašto i daljinski ima, prema istraživanjima, više bakterija nego WC daska. Barem jednom sedmično očistite ga krpicom od mikrofibera s malo alkohola.

Kanta za smeće

Iako redovno praznite kantu za smeće, unutrašnjost iste upitnog je sadržaja. Svake dvije sedmice očistite kantu sredstvom za čišćenje na bazi octa.

Cijevi od frižidera

Unutrašnjost frižidera uglavnom čistite, ali cijevi koje se nalaze sa stražnje strane vas uopće ne zamaraju? Na njima se nakuplja prašina i prljavština, pa ih je idealno očistiti svakih 6 mjeseci, uz pomoć četkice ili kista.

Torbica

Obzirom na to šta sve stavljamo unutra, nije ni čudo da unutra ima i – svakakvih bakterija. Čišćenje torbice će vam pomoći i da napravite red u njoj. Platnene torbice operite u mašini za veš, a one od kože, umjetne kože ili plastike očistite baby vlažnim maramicama bez alkohola, i iznutra i izvana.

Prekidači za svjetlo i kvake na vratima

Kad sljedeći put budete usisavali i čistili prašinu, očistite i kvake na vratima te prekidače za svjetlo. To su mjesta koja rijetko čistimo, a diraju ih svi ukućani, uključujući i goste. Dobro ih je očistiti barem jednom sedmično, a čak i dnevno kad je neko od ukućana bolestan.

Mašina za suđe

U mašini za suđe se može nalaziti plijesan i bakterije, pa se preporučuje očistiti je jednom mjesečno. Možete kupiti sredstvo za pranje mašine za suđe i postupiti prema uputi, a možete i ovo: u dno prazne mašine ulijte šoljicu bijelog alkoholnog octa i kašiku sode bikarbone, zatvorite mašinu i pokrenite pranje na najvišoj temperaturi.

Jastuci

Bez obzira što redovno mijenjate jastučnice, jastuci su sakupljači prašine i bakterija i preporučuje ih se prati dva puta godišnje (jastuke od perja i češće). Obratite pažnju na materijal jastuka – većina jastuka zahtijeva ručno pranje ili program u mašini za ručno pranje ili osjetljive tkanine. Bitno je i dobro ih osušiti. Ako niste sigurni kako ih oprati, možete ih odnijeti i u hemijsku čistionu, piše Zadovoljna.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.