DOM I VRT

Kaponata, eksplozija okusa

Priča o specijalitetu čiji recept Italijani ljubomorno čuvaju

Redakcija

31.8.2014

Kaponata (caponata) idealno je ljetno jelo od povrća, koje se u originalnoj recepturi priprema od patlidžana, celera, paradajza, maslina, crvenog luka, bosiljka, kapara i sirćeta.

Za bogatiji okus dodaju se još i pinjoli te grožđice, koje pojačavaju slatkoću ovom jelu. Taj slatko-kiselkasti sicilijanski specijalitet možete poslužiti kao glavni obrok uz tjesteninu, rižu ili popečke od kukuruznog griza i bijelog luka.

Kaponata može biti i prilog ribi ili mesnom jelu, poput pečene piletine, a dobro se slaže i s govedinom i teletinom.

Ovo tradicionalno italijansko jelo priprema se i s artičokama i komoračem, a nerijetko i sa tikvicama.

Italijani ga rado poslužuju umjesto namaza na brusketama ili tostu. Može se jesti i toplo ili hladno, a pripremate li ga za zabave, poslužite ga na listovima salate.

Kako biste ublažili gorak okus patlidžana, nasjeckajte ga na kockice i posolite, ostavite tako pola sata pa ga osušite papirnom salvetom. Daljnjim dinstanjem nestat će sva gorčina.

Mnoge italijanske porodice i vlasnici restorana ljubomorno čuvaju recept za kaponatu, prenoseći tajnu s koljena na koljeno. Tako, primjera radi, na sjeveru stavljaju više celera, na jugu više luka, u Toskani dodaju više mrkve, a najskromnija kaponata je venecijanska, koja sadrži tek patlidžane, celer i kapare.

Neki recepti čak uključuju i listiće badema, kao i sastojke poput cimeta i čokolade, odnosno kakaa. Upravo zato se za kaponatu sa pravom kaže da predstavlja pravu eksploziju okusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.