ZANIMLJIVO

Ovo su psi koji imaju snježno bijelo krzno

Dobili „na poklon“ od Majke prirode ovu boju kako mi mogli da budu u službi kraljeva i plemića

Samojed. Daily Paws

Z. K.

14.1.2023

Među stotinama rasa pasa koliko ih postoji na svijetu, svega nekoliko je prepoznatljivo po tome što ima isključivo bijelu boju dlake. Mnoge rase mogu imati bijelu boju dlake, među mnogim drugim kombinacijama boja, ali svega nekolicina se može pohvaliti snježno bijelim krznom.

Dok jedne krasi bijela dlaka koja se podudara sa njihovim arktičkim ili planinskim porjeklom, drugi su dobili „na poklon“ od Majke prirode ovu boju kako mi mogli da budu u službi kraljeva i plemića.

Samojed

To je pas srednje veličine kraljevskog izgleda. Njegova gusta, pahuljasta dlaka koja posebno dolazi do izražaja, ima savršnog smisla kada se uzme u obzir da on potječe iz Sibira. Stanovnici ovih predjela koristili su ovu rasu za čuvanje irvasa, lov i vuču sanki.


Ima kraljevski izgled. Britannica

Samojed je prepoznatljiv po repu koji se savija preko leđa i po mekom i elegantnom krznu. Ponekad se može dogoditi da krzno ove rase dobije krem ili sivkast ton, ali vrlo rijetko. Ono što je važno istaći je da se ovaj ljepotan nažalost linja tokom cijele godine.

Maltezer

Najmanja rasa pasa biele dlake na našoj listi je maltezer. Ovi psi su prilično niski rastom i zbog svoje težine su izbor onih koji žele svog ljubimca svuda da vode sa sobom. Duga i svilenkasta dlaka ovog mališana doprinosi njegovoj ljupkosti, iako se neki vlasnici odlučuju da svog ljubimca ošišaju na vrlo kratko.


Zahtjeva redovno češljanje. Top Dog Resource

Maltezeri zahtjevaju sedmično četkanje i redovno korištenje trimera, kao i vezivanje mašne na vrhu glave kako im dlaka ne bi prekrivala oči.

Američki eskimski pas

Ovaj pas izgleda poput živog Snješka Bjelića. Američki eskimski pas je rasa sa očima i nosem crnim poput uglja i snježno bijelom dlakom, koja im daje savršen kontrast. 


Američki eskimski pas. Wikipedia

Bez obzira na svoju veličinu, pri čemu se javlja u čak 3, ovaj pas ima lepršavu dlaku i vrlo veseo izraz lica. U pitanju je vrlo inteligentna rasa koja je bila poznata po svojim nastupima u cirkusu ranih 1900-ih.

Kovrdžavi bišon

U masi drugih pasa, čak i ako su oni bijele boje, vrlo je lako uočiti kovrdžavog bišona. Njegove loknice u bijelom koloru su one koje ga izdvajaju u masi i čine vrlo upečatljivim. 


Kovrdžavi bišon. maxs corner

Rasa kakvu danas poznajemo potječe iz Francuske i smatra se da je mješavina pudle i španijela. Ono što ovaj ljepotan zahtjeva je redovan odrazak kod grumera, jer će mu se u suprotnom dlaka nevjerovatno zapetljati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.