DOSADNI INSEKTI

Ovako izgleda ujed komarca na psu: Vlasnici, pripazite, može biti opasno

Komarci ne odustaju i tako će vjerovatno biti sve dok temperature zraka ne budu značajno niže, a da li su naši psi zbog toga ugroženi?

Mogu se zaraziti opasnim bolestima. Bigstockphoto/dolgachov

M. Z.

11.7.2023

Niko od vlasnika ne želi da njegovog psa ujedaju komarci, da ga bilo šta svrbi i da mu generalno bude neprijatno, a on jadničak ne shvata ni zbog čega mu je tako.

Opasni po zdravlje pasa

S obzirom na to da su ove dosadne bube u punoj snazi tokom ljetnih mjeseci, "The Dodo" je razgovarao s Ketrin Džonson, veterinarskom medicinskom sestrom u DodoVetu, koja je objasnila da pse i te kako mogu ujedati komarci, kao i kako ovi ujedi mogu utjecati na njihovo zdravlje.

Komarci imaju mnogo mogućnosti da ugrizu vašeg psa, kako u kući tako i napolju. Kad god je pas napolju, postoji rizik da ga ujedu komarci, a pošto neki komarci uspijevaju da se provuku kroz naša vrata i prozore u unutrašnjost naših domova, tako nisu potpuno zaštićeni ni u vašem domu!


Psa izujedali komarci. animalhumanesociety

Ujedi komaraca mogu biti posebno česti ako živite u oblasti s puno komaraca. I dok komarci žive u većini dijelova svijeta, oni imaju tendenciju da se sakupljaju na mjestima s vodom u blizini, jer tamo polažu jaja.

Ujedi komaraca kod pasa mogu vam izgledati prilično poznato.

- Veoma slično kao kod ljudi, njihovi ugrizi mogu biti naduti, crveni i svrbe. Možda ćete primijetiti blagi, lokalizirani otok oko područja ugriza. I dugodlaki i kratkodlaki psi su u opasnosti - kaže Ketrin.

Možda mislite da su ugrizi komaraca na psima blago dosadni, u najboljem slučaju. Ali u stvarnosti, ujedi komaraca mogu dovesti do ozbiljnijih stanja od pukog svraba. Psi zapravo dobivaju srčanog crva od zaraženog komarca.

- Ovo je veoma ozbiljan parazit opasan po život koji naši pseći prijatelji dobivaju od komaraca. Ustvari, srčani crvi se prenose isključivo ujedom komaraca - rekla je Ketrin.

Bolest srčanog crva

Bolest srčanog crva može biti fatalna za pse, tako da je dijagnoza prilično ozbiljna. Liječenje je moguće, ali je bolno, dugotrajno i skupo. Srčani crv, ako se ne liječi, uzrokuje nepovratno oštećenje pluća i srca vašeg vjernog prijatelje.

Ako vašeg psa ujede komarac, on će da liže i češe to mjesto da bi ublažio svrab, ali može se desiti da se pojavi žarište, stručno nazvano akutni vlažni dermatitis.

- Ako primijetite da se ujed komarca vašeg psa pretvorio u nešto što izgleda kao vlažna rana, obratite se svom veterinaru. Vaš pas će možda morati da nosi konus i uzima neke antibiotike dok se ne očisti - objašnjava ona.

Također je moguće da vaš pas dobije virus Zapadnog Nila od ujeda komaraca.

- Ova veoma ozbiljna bolest može dovesti do depresije, nedostatka apetita, kruženja, grčeva, problema s pokretljivošću, groznice, pa čak i napadaja - rekao je Džonson.

- Malo je vjerovatno da će vaš pas dobiti ovo, ali nije nemoguće. Ako vaš pas oboli od VNV-a, ne postoji nikakav zvanični tretman. Umjesto toga, možete da radite sa svojim veterinarom na liječenju simptoma vašeg šteneta dok virus traje svojim tokom. Dobra vijest je da se većina pasa na kraju oporavi od VNV-a.

Ketrin Džonson kaže da nikada ne bi trebalo da koristite vlastiti sprej protiv komaraca na svom psu, jer većina repelenata sadrži sastojke pikaridin i DEET, koji nisu sigurni za vašeg ljubimca. Ovo može izazvati napade, povraćanje i iritaciju usta i kože. Pazite i da vaš pas slučajno ne liže vaš repelent protiv komaraca.

Postoji repelent za pse

Postoji repelent protiv komaraca za pse koji je formuliran sa sastojcima sigurnim za kućne ljubimce, ali uvijek bi trebalo da se konsultirate s veterinarom prije nego što bilo šta poprskate na svog ljubimca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.