PRUŽITE JOJ PODRŠKU

Ovo su znaci da vaša mačka tuguje

Može zapasti u depresivno stanje

Mačka najviše tuguje zbog gubitka dragog člana zajednice. Facebook

E. Ag.

19.7.2023

Mačke vole stabilnost, ne vole promjene, a najgora te najveća promjena koju jedna mačka može preživjeti jeste gubitak voljenog člana svoje zajednice. Međutim, jednako kao i ljudi, i mačka pati te pada u depresiju. Kako znati je li vaša maca depresivna, odnosno da tuguje zbog nečega?

Promjena apetita

Često mačka koja jako tuguje neće jesti, potpuno odbija hranu. No, hrana je za mačku jako bitna jer bez nje brzo oslabi i dehidrira. Stoga, ako primijetite da vaša mačka neće jesti cijeli dan, što prije je odvedite veterinaru.

Promjena energije

Mačka koja tuguje naglo mijenja svoju količinu energije, odnosno ili je jako spora, letargična, ništa joj se ne da, ili odjednom skače kao da je navijena. Koji god se scenarij dogodi, znači da mačka traži emocionalno zadovoljenje pomoću svog ponašanje. Stoga pokažite razumijevanje za mačku koja se odjednom pretvorila u raketu ili letargičnu macu nježnom igrom probajte nagovoriti da se više kreće.

Potraga

Ako je mačka tužna zbog gubitka dragog člana zajednice, bilo druge mačke, čovjeka, ili ko god to bio, ona će ga početi tražiti i iščekivati. Često je tako možete vidjeti kako zamišljeno gleda kroz prozor ili vrata čekajući nekoga da se vrati ili se kreće na mjestima na kojima se prije družila s onim koga više nema.

Kada je mačka tužna, često ima pojačanu potrebu za bliskošću. Instagram

Promjena glasa

Kada je mačka izgubila prijatelja, osim što ga traži, često će ga i dozivati. Često će to biti tužni vokali koji izlaze iz njenih usta i u najneobičnije doba dana ili noći. Također, ako je mačka prije bila poprilično glasna i često se glasala, nakon gubitka dragog člana zajednice može postati povučenija i šutljivija.

Potreba za bliskošću

Kada je mačka tužna, često ima pojačanu potrebu za bliskošću, a pokazuje je tako da vam stalno sjedi u krilu, prati vas po kući, spava s vama u krevetu ili vas čak počne zazivati kad odete od kuće (a to do tada, naravno, prije nije radila).

Odbija hranu kada je tužna. Facebook

Bolesti

Mnoge bolesti kod mačaka nastaju zbog previše stresa, a stres se javlja kada je mačka tužna i depresivna. Primjerice, najčešće se javlja pretjerano lizanje dlake pa na mjestima ona ispada, a budući da imunitet oslabi, često se javljaju i razne respiratorne bolesti te povraćanje, proljev, zatvor i cistitis.

Tužna mačka treba vašu podršku i pomoć. Družite se s njom, mazite je, pozivajte na igru. Jedino tako tuga će polako nestati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.