MIT ILI ISTINA

Pare li se mačke zaista samo u februaru

Naime, sezona parenja kod mačaka često može biti intenzivnija kako se bliži proljeće

Mačke: Sezona parenja. Facebook

D. R.

9.1.2024

Unatoč ustaljenom mišljenju, mačke se ne pare isključivo u februaru. Parenje mačaka može se događati tokom cijele godine, a to ovisi o različitim faktorima, kao što su svjetlo, temperatura, dostupnost hrane i hormonske promjene.

Mačke su poliestrične, što znači da ulaze u estrus (vrijeme kada su spremne za parenje) tokom cijele godine, s intervalima između estrusa. To znači da se estrus može pojaviti više puta godišnje, a svaki estrus može trajati nekoliko dana.

Mit o mačkama i februaru, koji tvrdi da su mačke posebno aktivne i raspoložene za parenje tokom tog mjeseca, nije utemeljen na naučnim činjenicama i vjerovatno je rezultat raznih kulturnih uvjerenja na koje su ljudi pokušali objasniti ponašanje mačaka.

Naime, sezona parenja kod mačaka često može biti intenzivnija kako se bliži proljeće i ljeto zbog povećanja svjetla i topline. Tokom tog razdoblja, mačke češće ulaze u estrus i aktivnije traže partnere.

Važno je napomenuti da je sterilizacija ili kastracija mačaka uobičajena praksa kod kućnih ljubimaca kako bi se spriječila nepotrebna reprodukcija i kontrolirala populacija mačaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.