NEZVANI GOST

Piton ušao u kuću i napao mačke: Pogledajte kako ih je vlasnik odbranio

Čovjek je usred noći imao okršaj s ogromnom zmijom

Piton napao životinje. Facebook

M. Z.

25.12.2023

Jedan muškarac u Bangkoku doživio je nevjerovatan susret kada je iskusio napad pitona na svoje kućne ljubimce, mačke, usred noći. 

Napao mačke

Na kućnom snimku vidljivo je kako se piton polako uvlači u kavez gdje su spavale njegove mačke, vjerovatno već oko 3 sata ujutro. Mačke naglo počinju jaukati i vrištati te očajnički pokušavaju pobjeći iz kaveza, sugerirajući da ih je piton napao.

Čim je čuo buku, čovjek je brzo reagirao i istražio šta se događa, otkrivši pitona kako uznemirava njegove mačke. Bez oklijevanja, uhvatio je zmijinu glavu golim rukama te je nastavio izvlačiti iz kaveza prije nego što ju je konačno odbacio u obližnji grm. Na snimku se vidi koliko se čovjek morao potruditi kako bi maknuo ogromnog pitona iz svoje kuće, što jasno pokazuje koliko je ova opaka zmija zapravo bila jaka.

Rijetko napadaju ljude

''Možete primijetiti kako su mu se ruke zgrčile od truda da odvuče pitona", "Uh, ovo je previše... Ali mi je drago da je spasio male krznene bebe", "Ne mogu zamisliti kako su mačke traumatizirane", "Samo ju je bacio u grmlje, ja bih se pobrinuo da se nikada ne vrati", samo su neki od komentara.

Pitoni su zmije koje su poznate po svojoj veličini i snazi. Većina pitona nije opasna za ljude i često se drže podalje od ljudskih naselja. Međutim, postoje iznimke i pitoni ponekad mogu predstavljati prijetnju, posebno ako se osjećaju ugroženima ili ako su izgladnjeli. Napadi pitona na ljude nisu uobičajeni, ali se događaju. Obično pitoni biraju plijen svoje veličine ili manji od sebe, poput sisavaca ili ptica.

Ipak, kada su pitoni dovoljno veliki i osjećaju se prijetnjom, mogu napasti i ljude. Bitno je napomenuti da pitoni nisu otrovni poput nekih drugih zmija, već koriste svoju snagu i sposobnost gušenja kako bi oborili plijen. Napadi na ljude obično se događaju kada ljudi pokušavaju uhvatiti ili dirati pitona, što može izazvati njihovu defenzivnu reakciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.