SAVJETI

Jeste li čuli za pravilo 3-3-3: Pomoći će prilagođavanju nove mace koju ste udomili

Prilikom udomljavanja mačke prvih 30 dana je veoma važno za prilagođavanje novog člana porodice

Dozvolite im da se postepeno prilagode. petmagazine

M. Z.

12.2.2024

Prilikom udomljavanja mačke prvih 30 dana je veoma važno za prilagođavanje novog člana porodice. Ove prve sedmice treba iskoristiti za uspostavljanje snažne veze između vas i vaše mačke te za stvaranje zdravih rutina, a slijedeći pravilo 3-3-3, olakšat ćete sebi taj proces. Pravilo 3-3-3 odnosi se na tri dana, tri sedmice i tri mjeseca, a ovako ga možete pratiti.

Tri dana

Kada usvojite novu mačku, možete očekivati da će joj trebati vremena da se prilagodi novom okruženju. Dozvolite mački da vam priđe pod svojim uvjetima kada je prvi put dovedete kući, što će joj pomoći da osjeti osjećaj kontrole. Ovih prvih nekoliko dana će zahtijevati veliku količinu vašeg strpljenja.

Vaša mačka može biti veoma nervozna i skrivati se prvih nekoliko dana, no budite strpljivi i dozvolite joj da se prilagodi svojim tempom. Uredite prostor za mačku prije nego što je dovedete kući, te obavezno postavite kutije s pijeskom i posude za hranu i vodu prije nego što je dovedete kući.

Tri sedmice

Nakon tri sedmice vaša mačka se navikava na vaše dolaske i odlaske, uči dnevnu rutinu i počinje shvatati kada dolazi sljedeći obrok. Moguće je da se dovoljno aklimatizirala da boravi u cijeloj kući, ali i da je možda tek počela izlaziti iz svoje sobe.

Dajte joj grebalice, kutije s pijeskom i krevete u njenom prostoru, a kasnije te predmete možete staviti u druge dijelove kuće, dajući joj poznate mirise i prizore koji će joj pomoći da se navikne na novo mjesto. Kao i kod usvajanja drugih životinja, važan korak u procesu je uspostavljanje odnosa s veterinarom kojem vjerujete.

Tri mjeseca

Sa tri mjeseca, većina mačaka zna da su "kod kuće". Postizanje toga predstavlja proces, ali uz strpljenje, možete uživati na putu ka odličnoj vezi s vašim novim ljubimcem. Imajte na umu da smještanje u novo okruženje može biti dugotrajan pothvat, ali je vrijedan truda za vas i vašeg novog člana porodice.

Počnite s malim treningom i iskoristite ga kao vrijeme da se povežete sa svojim novim prijateljem. Prvi cilj treninga može biti naučiti mačku da vas gleda kao odgovor na svoje ime. Ponavljajte ovo nekoliko puta dnevno, uvijek joj dajući nešto što voli kada je zovete po imenu. Kao i kod svih drugih rutina, trenirajte tempom koji odgovara vašoj mački i potaknite dobro ponašanje, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.