ISTRAŽIVANJA

Životni vijek pasa: Evo koji žive duže, a koji kraće

Interesantno je da dužina života ne zavisi samo od rase, već i od veličine i pola ove životinje

Psi. AP

Z. K.

27.2.2024

Mali psi sa dugačkim nosevima, poput malih engleskih hrtova i jazavičara, mogu da žive mnogo duže od pasa koji imaju kratke njuške i ravna lica, govori novo istraživanje, u kome je analizirano više od pola miliona pasa.

Brojne studije

Autori su uspjeli da otkriju koji psi u prosjeku žive najduže, a koji najkraće, a interesantno je da dužina života ne zavisi samo od rase, već i od veličine i pola ove životinje. 

Utvrđeno je da mužjaci pasa srednje veličine i kratke njuške, poput engleskog buldoga, u prosjeku žive čak tri puta kraće nego male ženke pasa sa dugom njuškom, kao što je patuljasti jazavičari ili italijanski hrt.

Do sada su rađene brojne studije na ovu temu, ali ovo je prvo proučavanje u kome su se detaljno analizirale razlike između životnog vijeka 150 drugačijih rasa, prenosi "Daily Mail ".

Interesantno je da, bez obzira na rasu, ženke u prosjeku mogu da žive malo duže od mužjaka (tačnije oko 12,7 godina, dok mužjaci žive oko 12,4 godine). 

 Za precizne rezultate, istraživači iz Engleske su analizirali više faktora, kao što su rasa, veličina, oblik lica i pol. Prosječno životno doba svih pasa je bilo 12 i po godina, ali postoje određene razlike u genetici koje utječu na dužinu života.

Kratka njuška

Iako još uvijek nisu utvrđeni precizni razlozi zašto neke rase žive duže, a neke kraće, naučnici tvrde da veliku ulogu imaju zdravstvene komlikacije, koje najčešće imaju psi sa kratkim njuškama.

Istraživači su sastavili liste rasa koje u prosjeku žive najduže i najkraće, a zanimljivo je da "snažni i opasni" psi u prosjeku nemaju dugačak životni vijek kao rase male veličine:

Najduži životni vijek:

1. Lankašir hiler: 15,4 godine

2. Tibetanski španijel: 15,2 godine

3. Bolonjski pas: 14,9 godina

4. Šiba inu: 14,6 godina

5. Papilon: 14,5 godina

6. Havanski bišon: 14,5 godina

7. Belgijski špic: 14,2 godine

8. Lejklandski terijer: 14,2 godine

9. Tulearski pas: 14,2 godine

10. Border terijer: 14,2 godine

Najkraći životni vijek:

1. Kavkaski ovčar: 5,4 godine

2. Kanarski pas: 7,7 godina

3. Kane Korso: 8,1 godina

4. Engleski mastif: 9,0 godina

5. Majmunski pinč: 9,3 godine

6. Gonič Svetog Huberta: 9,3 godine

7. Napuljski mastif: 9,3 godine

8. Bernardinac: 9,3 godine

9. Engleski buldog: 9,8 godina

10. Francuski buldog: 9,8 godina 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.