ZANIMLJIVO

Obožavaju kameru: Psi koji se najčešće pojavljuju u filmovima

Sa impresivnom listom više od 550 filmskih i televizijskih ostvarenja, njemački ovčar ima dvostruko više pojavljivanja od bilo koje druge rase

Zlatni retriver. Facebook

Z. K.

10.2.2024

Neke rase pasa snimaju više filmova od drugih, bilo da se radi o psećim slavnim ličnostima kao što su Rin Tin Tin i Lesi, ili CGI animacijama kao u “Krueli” ili “Zovu divljine”. 

Stručnjaci za osiguranje kućnih ljubimaca Protect My Paws koristili su Internet Movie Database (IMDb) da identifikuju rase koje su se pojavljivale u većini filmova i TV emisija, a neki od rezultata mogli bi da vas iznenade.

Evo 13 rasa pasa koje imaju najviše glavnih uloga na velikom i malom ekranu.

Njemački ovčar

Sa impresivnom listom više od 550 filmskih i televizijskih ostvarenja, njemački ovčar ima dvostruko više pojavljivanja od bilo koje druge rase. Velike glavne uloge ova rasa je između ostalog ostvarila u akciji “K-9”, SF trileru “I Am Legend”…

Pudlica

Značajna pojavljivanja harizmatične pudlice na velikom ekranu uključuju kultni “Doručak kod Tifanija”, zatim filmove “April u Parizu”, “Mandžurijski kandidat”…

Buldog

Buldog je bio najpopularniji pas u Holivudu 1940-ih, a možda najpoznatiji buldog je Spajk, koji se pojavljuje u brojnim crtanim filmovima “Tom i Džeri”.

Rotvajler

Rotvajleru se često već na startu prepisuju uloge negativaca, zbog jezive uloge u horor filmu The Omen. Ostala značajna ostvarenja u filmografiji rota su “Alien 3”, “Candiman” i “Amores Perros”.

Doberman

Elegantni dobermani često dobijaju uloge “tjelohranitelja”, ali važe i za akcione zvijezde. “Nevjestin otac”, “Hugo”, “Nevidljivi čovjek” i “Istinite laži” – neki su od filmova u kojima ćete vidjeti dobermane na djelu.

Čivava

Majušna čivava ušla je u top pet najpoznatijih filmskih rasa pasa, zahvaljujući ulogama u komedijama “Pravna plavuša”, “Čivava sa Beverli Hilsa” i “Ren & Stimpi”.

Doga

Jedan od najpoznatijih pasa na svijetu, Skubi Du, je njemačka doga, ali ova rasa bilježi i upečatljive nastupe u “Marmadjuk” avanturi, porodičnoj komediji “Rent-a-kid” i animiranoj seriji “Džetsonovi”.

Jazavičar

Svaki vlasnik jazavčara će vam reći koliko je karakteran njihov ljubimac – pa nije ni čudo što ih holivudski producenti rado biraju. U izuzetno uspješnoj seriji filmova “Priča o igračkama” postoje dva jazavčara – Slinki i Buster.

Zlatni retriver

Zlatni retriver je “Badi, pas košarkaš”, a druga glumačka ostvarenja ove omiljene rase uključuju “Homeward Bound: The Incredible Journey”, “The Retrievers” i “Smisao života jednog psa”.

Bernardinac

Teško da predstavnici bilo koje druge rase mogu da se porede sa slavom Betovena – glavnog junaka istoimene hit serije porodičnih komedija iz devedesetih. Bernardinci se također pojavljuju u “Zovu divljine”, hororu “Kudžo” i “Mračnoj kuli”.

Mops

Mali mops je majstor komedije, sudeći po ulogama za koje su ga birali – uključujući “LJude u crnom”, “Tvrd orah” i “Tajni život kućnih ljubimaca”.

Dalmatinac

Možda ih je bilo 101 u čuvenom Diznijevom filmu, ali pjegavi pas je ipak imao manje od 100 pripisanih filmskih uloga. Među njima su one u filmovima “Plezentvil” i “Kraljevski Tetenbaums”.

Pas svetog Huberta

Pas svetog Huberta može da nanjuši audiciju na kilometar udaljenosti, uključujući one za filmove “Cool Hand Luke”, “Odbegla nevjesta” i “Sweet Home Alabama”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.