RIJEČ STRUKE

Veterinar Marin Kristian Jerković za "Avaz": Evo šta trebate znati ako želite udomiti mačiće

Jedan od prvih koraka, kako biste osigurali zdravlje vašeg ljubimca, je da se izvrši dehelmintizacija, odnosno čiščenje od unutrašnjih (endo) parazita

Jako je važno vakcinisati ljubimca. Pixabay

28.3.2024

Prije nego što se odlučite udomiti mačića kao vašeg novog kućnog ljubimca, potrebno je znati nekoliko osnovnih informacija. Veterinar Marin Kristian Jerković je dao nekoliko savjeta koji za početak mogu biti jako korisni i važni.

Idealan period udomljavanja

- Mačići u prosjeku doje 4 do 6 sedmica starosti, a poželjno je da uz majku budu do nekih 8 sedmica starosti. U dobi od mjesec mačićima počinju rasti prvi zubi, te za majku akt sisanja postaje bolan i neugodan pa ih polako nastoji odbiti od sebe - kazao je Jerković.

Također dodaje, da ih majka tim činom polako navikava da postepeno prelaze na drugu vrstu hrane, a kod nje se smanjuje produkcija mlijeka i dolazi do fiziološkog zasušivanja mliječnih žlijezda. Upravo bi taj period bio idealan za udomljavanje, otprilike u starosti od dva mjeseca.

- Jedan od prvih koraka, kako biste osigurali zdravlje vašeg ljubimca, jeste da se izvrši dehelmintizacija, odnosno čišćenje od unutrašnjih (endo) parazita. Dehelmintizacija se najranije može izvršiti u starosti od 3 do 4 sedmice, a ukoliko je riječ o prvom čišćenju, može se ponoviti za 14 dana. Preventivno se vrši čitav životni vijek mačke u periodu četiri puta godišnje (svaka tri mjeseca), a za mačke koje borave većinski napolju može se ponavljati i svaka dva mjeseca – objasnio je Jerković.

Napomenuo je da je potrebno uraditi i čišćenje od vanjskih parazita (buha, krpelja, šugaraca) koje se može uraditi već od osam sedmica starosti, u zavisnosti od preparata koji se koristi.

Imunizacija ljubimca

- Nakon što ste vašeg ljubimca očistili od unutrašnjih i vanjskih parazita, ujedno ste ga pripremili i za imunizacija, koja je najvažnija za njegovo zdravlje. Aktivna imunizacija se vrši s ciljem reduciranja kliničkih simptoma uzrokovanih infekcijom calcivirusom (FCV), herpes virusom mačaka tipa 1 (FVR), te virusom penleukopenije mačaka (FPLV). Sva ova virusna oboljenja mogu biti kobna za mlade mačke, te su vrlo zarazna – istakao je Jerković.

Marin Kristian Jerković. Facebook

Prva doza vakcine, kako kaže, može se aplicirati od osam do devet sedmica starosti, a druga od 12. sedmice starosti. Poželjno je revakcinaciju vršiti jednom godišnje čitav život mačke.

- Kako bi vaš kućni ljubimac bio zdrav, potrebno je izvršiti prethodno navedenu preventivu, te uz adekvatno skrbništvo i kvalitetnu ishranu osiguran mu je dug i ispunjen život – kazao je Jerković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.