KULTURA

Fasciniralo me stanje u kojem se nalaze nekropole

Fotograf Velibor Božović iz Kanade o izložbi u Sarajevu

H. LISIĆ

21.7.2014

 

 

Velibor Božović, rođeni Slovenac, koji je odrastao u Sarajevu i proživio opsadu grada te se odselio 1998. godine u Kanadu, u sarajevskoj galeriji "Roman Petrović" izložio je fotografije napuštenih, zaboravljenih, slomljenih i u okolinu utonulih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, stećaka.

Dobre reakcije

 - Za vrijeme otvaranja izložbe reakcije su bile veoma dobre. Nisam imao prilike da posjetim galeriju nakon toga, pa se samo mogu nadati da će biti posjetilaca i da će svaki od njih pronaći nešto zanimljivo - rekao je autor izložbe "Kâm(en) i Zemlja".

Izložba se održava u organizaciji Fondacije „Mak Dizdar“. Nakon Sarajeva postavka će biti otvorena 10. avgusta u Makovoj hiži u Stocu. Autor je odlučio svoje fotografije pokloniti Fondaciji „Mak Dizdar“, čime će one postati dio značajnog arhiva umjetnosti posvećene stećcima.

- Čast mi je da je Fondacija „Mak Dizdar“ pokazala interesovanje za moj rad i želju da napravimo ovu izložbu. Također mi je čast da su prihvatili da fotografije postanu dio njihovog arhiva - kaže Božović.

Putuje po BiH

Ova izložba samo je mali dio šireg istraživačkog projekta "Stone Speaker" (Kameni govornik). Profesorica humanističkih nauka s Univerziteta Jork u Torontu Amila Buturović, iz Sarajeva, naime, pozvala je Božovića da sarađuje s njom i putuje po BiH u potrazi za srednjovjekovnim grobljima.

- Radio sam fotografije za potrebe njene knjige i te fotografije su fokusirane na same nadgrobne spomenike. Međutim, prilikom putovanja fasciniralo me stanje u kojem se nalazi većina nekropola te su tako nastale i ove izložene fotografije - pojašnjava Božović.

Fokus fotografija koje su dio izložbe „Kâm(en) i Zemlja" autor uglavnom premješta sa samog objekta, stećka, na ono što ga okružuje, odnosno ambijent u kojem se on nalazi. Također, svojim objektivom zabilježio je historijski važne spomenike, koji zbog stanja u kojem se nalaze i društvene neodgovornosti, za nekoliko godina mogu u potpunosti nestati.

Sadašnjost mi je važnija

Velibor Božović rođen je u Slovenj Gradecu u Sloveniji, ali je u Sarajevu završio osnovnu i srednju školu i počeo studij na Mašinskom fakultetu. Nakon ratnog perioda živi u Kanadi, gdje je diplomirao kao inžinjer u avioindustriji te se 2003. posvetio isključivo fotografiji i snimanju.

- Od svog odlaska 1998. godine Sarajevo, ipak, posjetim često. Tu imam porodicu i mnogo prijatelja i nemam vremena da se bavim sjećanjima, jer mi je sadašnjost mnogo važnija - kazao je Božović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.