KULTURA

Ne volim kada neko kaže da su moje slike lijepe

Ahmet Kapetanović Lippi prvi put izlaže u BiH

M. D.

4.8.2014

 

 

Ne volim kada mi neko kaže da su moje slike lijepe. Šta znači lijepe? Neki dan, dok sam postavljao izložbu, neko mi reče da je u njima vidio, osjetio neki krik, krik umjetnika... To me, evo, već danima drži, šta to znači..., otkrivam to, priča nam Ahmet Kapetanović Lippi prepoznatljivim trebinjskim govorom, iako mu je već godinama adresa u Švedskoj.

I član je njihovog udruženja likovnih umjetnika. Ovdašnjeg nije. Treba dva svjedoka.

Rođen je 8. juna 1948. u Trebinju. Od 1992. godine živi u Švedskoj, gdje se profesionalno bavi slikarstvom. I zahvaljujući domaćinima, završio je školu za slikanje i kulturu. Kaže, jedini od stranaca.

Izlagao je nekoliko puta u Švedskoj, a ova koju otvara u Sarajevu 8. avgusta u 20 sati u Memorijalnom ateljeu "Alija Kučukalić", u ulici Buka 5, prva je u BiH. Na otvaranju će uvodnu riječ imati i Adin Hebib.

I ko dođe, vidjet će presjek svega što je radio, a 35 radova još postavlja, namješta i premješta sa zida na zid. Ima na slikama Trebinja, Dubrovnika i nešto Švedske. Kaže da često miješa tehnike. Počne kolažom, nastavlja akrilom i završi uljem. I poručuje: „Mislim živjeti duže da sve stignem."





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.