KULTURA

Kakanj će dobiti muzej

UREĐUJU SE PROSTORI

Fena

12.8.2014

Općina Kakanj uskoro bi trebala da dobije stalnu muzejsku zbirku, koja će biti smještena u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje.

U budućem kakanjskom muzeju će se čuvati i javnosti prezentirati arheološki artefakti, etnološko blago, eksponati iz historije razvoja kakanjske industrije, eksponati iz perioda NOAR-a 1941-1945 i proteklog rata.

Ovaj grad zaista može da se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne Bosne.

Istraživanja iz 2010.godine provedena na lokaciji Zgošćanske nekropole otkrila su 13 novih stećaka, koji su bili na dubini od 10 do 12 cm ispod zemlje. Ukupno je pronađeno 46 djelomično ili potpuno očuvanih skeleta, a najzanimljiviji materijalni nalaz je srebreni prsten.

Tokom istraživanja Zgošćanske nekropole stećaka, koja su realizirana u 2012. godini, pronađeno je nekoliko veoma vrijednih artefakata, kao što su: srednjovjekovni pečatni prsten sa ljiljanom, te brojni drugi artefakti: klinovi, komadi keramike, gornji dio oltarne pregrade, obod keramičke posude... Veoma vrijedne artefakte iz perioda srednjovjekovne Bosne, koji su pronađeni na području Kaknja, trenutno čuva Muzej grada Zenice, ali će svi biti vraćeni Kaknju.

Proteklih nekoliko godina u Kaknju je bilo različitih promišljanja u vezi sa otvaranjem muzeja i nije bilo konkretnih poduhvata do prošle godine kada je započela izrada projekta muzeja.  Danas se izgradnja muzeja odvija intenzivnim tempom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.