KULTURA

Otvaranje Male scene "Karel Čapek"

Večeras u Pozorištu lutaka Mostar

M. Sm.

10.10.2014

Pozorište lutaka Mostar, nakon povratka sa dva značajna lutkarska festivala i osvajanja novih nagrada, večeras će obilježiti novi uspjeh -  otvaranje Male scene "Karel Čapek".

Riječ je o novom funkcionalnom objektu, koji se nalazi u dvorištu Pozorišta,a koji je izgrađen uz pomoć Odjela za razvoj i saradnju Vlade Republike Češke i organizacije ARCI iz Italije, kao i ulaganjem sredstava koje je Pozorište lutaka samo zaradilo.

 - Ovaj prostor služit će za manje teatarske projekte, dječije predstave, radionice raznih vidova umjetnosti, manje koncerte, izložbe, književne večeri i druge sadržaje. Na Maloj sceni prostor za svoje aktivnosti imat će i članovi Društva češko-bosanskohercegovačkog prijateljstva "Karel Paržik" - rečeno je iz Pozorišta.

Na svečanost otvaranja doći će mnogi  ugledni gosti i prijatelji Pozorišta lutaka iz zemlje i regiona, a među njima i ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini, gospodin Tomaš Szunyog, koji će Malu scenu "Karel Čapek" proglasiti otvorenom.

Prije samog programa  otvaranja,  u 18 sati na Velikoj sceni,  bit će izvedena predstava "Tri prelje" Naivnog teatra iz grada Libereca u Češkoj, a učešće u samom programu imat će i horovi Muzičke škole Mostar pod vodstvom profesorice Vesne Arapović. 

Nakon otvaranja u istom prostoru posjetioci će moći pogledati izložbu "Biti dijete" četvorice akademskih mostarskih likovnih umjetnika Željka Korena, Darija Pehara, Ilije Kegelja i Gorana Šimunovića.

Ulaz na predstavu "Tri prelje" Naivnog teatra Liberec je slobodan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.