KULTURA

Književno veče povodom stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića

U dobojskoj Umjetničkoj galeriji

M. Čabrić

13.10.2014

Povodom stogodišnjice rođenja velikog bh. pisca, romansijera i pripovjedača Branka Ćopića u dobojskoj umjetničkoj galeriji održano je Književno veče posvećeno ovom velikanu pisane riječi.

branko-copic-02

Branko Ćopić

Ovo je prilika da podsjetimo na jedno, uistinu impresivno djelo, jednog od najčitanijih, najpopularnijih, najprevođenijih pisaca ovih prostora. Ono što je posebno važno trudimo se da njegovo djelo i književnost opšte popularišemo kod mladih, prije svih kod učenika osnovnih škola, ali se zato nađe prilika i za druženje sa gradjanima gdje govorimo o Branku Ćopiću i govorimo svoja djela – kazao je književnik Ranko Pavlović.

Branko Ćopić je rođen 1914. godine. Zvaničan datum rođenja je 1. januar 1915. godine. Zato se godišnjica njegovog rođenja, na zadovoljstvo poklonika Ćopićevog stvaralaštva, obilježava dvije godine.

svetozar-licina

Svetozar Ličina

-26. mart 1984. godine nije posljednji dan Branka Ćopića. Branko je i sada među nama. Dođete li u njegov Podgrmeč, njegovo rodno selo Hašane srest  ćete tamo Nikoletne, Jovandeke Babića, Veselice.

Srest ćete Lijane, srest ćete njegove junake, njegove komšije, njegove skitnice, njegove brkajlije, nazdravičare, šumske radnike. Srest ćete mnoge koji, kao da je Branko tu, da su tu oni danas, a ne jučer. To znači da je Branko skratio vrijeme između sebe i nas. Branko je danas tu.“  39 '' IZJAVA: Svetozar Ličina, predsjednik Fondacije „Branko Ćopić“.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.