KULTURA

„Magacin Kabare" 7. februara slavi 4. rođendan

Najbolja partija s najgore podijeljenim kartama

M. ČUSTOVIĆ

5.2.2015

Neprofitna profesionalna organizacija "Magacin Kabare" koju su u Sarajevu 2010. godine osnovali etablirani umjetnici sa Zanom Marjanović na čelu u subotu, 7. februara, slavi rođendan. 

Pozitivne promjene

Za četiri godine postojanja „Magacin Kabare" uspio je izgraditi svoje mjesto na bh. teatarskoj sceni, ponuditi kvalitetne i zanimljive sadržaje i za kratko vrijeme osvojiti publiku. Kroz sve medije i formate (TV emisije, kabaree, ulične performanse, internet-serije i radionice s mladima) pokušavao je da utječe na pozitivne promjene u bh. društvu, a s tom misijom nastavit će i u budućnosti. 

- Na svu sreću, veliki broj mladih, u čije ime smo se borili, odrasli su i postaju aktivni kreatori programa i rada „Magacin Kabarea". Tako će i naš fokus u narednim godinama biti mladi, a planiramo i veliki projekt s mladim glumcima iz cijele BiH. Nakon dvije godine pauze ponovo ćemo pokrenuti projekt „Šeret", takmičenje stand-up komičara amatera. Novi kabarei će biti do sada najbritkiji, najopasniji i pokazat će šta smo sve naučili o našem društvu u protekle četiri godine - poručio je reditelj i izvršni direktor „Magacin Kabarea" Emir Kapetanović.

„Magacin Kabare" uvijek je progovarao jezikom naroda o svim gorućim problemima, ali i o tabu temama u našem društvu. Njegova vrata otvorena su za sve mlade ljude, bili umjetnici ili ne, koji su bez predrasuda i koji vole ovu državu i žele da joj pomognu. U narednom periodu radit će u koprodukciji s Emirom Hadžihafizbegovićem i njegovim „Čuvarima teatra" na projektu "Silvana".

Napraviti čuda

- Taj projekt ima za cilj da vrati sjećanje na ljude koji su nepravedno zaboravljeni i zapostavljeni, a koji su dio kulturne historije BiH. Što se tiče našeg repertoara u kafe-klubu „Gogo", budući da su stari društveni problemi i dalje aktuelni, na našu scenu se vraćaju naše stare predstave kako bi nastavile na zabavan način opominjati i podsjećati publiku. S druge strane, nove predstave će biti posvećene onima koji zaista koče razvoj kulture ove zemlje, a to su državne institucije, fondacije i ministarstva koja, nažalost, kao i sve drugo u BiH funkcioniraju po principu "ko će kome ko svoj svome". Novac dobivaju rođačko-ljubavnički projekti koji traju 24 sata i odu u zaborav - istakao je Kapetanović.

Napominje da ozbiljna posvećenost, ljubav i inat mogu napraviti čuda te da su oni u „Magacin Kabareu" odigrali najbolju partiju s najgore podijeljenim kartama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.