KULTURA

Pipi Duga Čarapa u novom izdanju cenzurisana

Knjiga više neće sadržavati opis koji se smatra rasističkim

Fena

17.2.2015

Pipi Duga Čarapa, izmišljeni lik pokojne švedske književnice Astrid Lindgren, ove godine slavi 70. rođendan i u skladu s modernim vremenima knjiga više neće sadržavati opis koji se smatra rasističkim.

U originalnoj priči otac Pipi Duge Čarape živi u Južnim morima, gdje je "crnački kralj" - referenca koja se posljednjih godina kritizira kao rasistička. U aprilu će biti objavljeno obljetničko izdanje knjige i u njoj će Pipin otac biti "kralj Južnih mora", rekla je Karin Nyman, kći Astrid Lindrgen, koja s ostalim članovima obitelji ima izdavačka prava na njezina djela.

- Odlučili smo zamijeniti stari opis jer vrijeđa. Autorica Pipi Duge Čarape nikad ne bi prihvatila da Pipi vrijeđa ijedno dijete, rekla je Nyman.

Lindgren je umrla 2002. u dobi od 94 godine. O Pipi je napisala tri knjige, prvu 1945., koje su poslije stopljene u jednu. Prevedene su u 70 zemalja i prodane u više od 60 milijuna primjeraka.

U razgovoru za list "Dagens Nyheter" Nyman je rekla da obitelj nekoliko godina razmatra tu promjenu i da joj se ona najviše protivila. Izraz "negro" (crn) sve do šezdesetih godina imao je status prihvatljivoga i nije se rabio pejorativno kao primjerice "nigger". Nyman je dodala da se predomislila kad je shvatila da bi ljude svejedno mogla povrijediti.

Pipi, kojoj je u prvoj knjizi devet godina, nekonvencionalna je zaigrana djevojčica superljudske snage koja ne poštuje autoritete, a doživljavaju je i kao feminističku ikonu, aktivisticu za ljudska prava i junakinju u borbi za slabe i potlačene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.