KULTURA

Kad krene predstava, srce se stavlja na daske

Glumica Sanela Krsmanović o novim ulogama

T. ĐEVIĆ

19.2.2015

Glumica Sanela Krsmanović stalni je član "Magacin Kabarea", iza kojeg je četiri godine uspješnog djelovanja na bh. umjetničkoj sceni. Osim na brojne predstave, veoma su ponosni, kaže, na televizijske i projekte s djecom.

Polje djelovanja

- Proširili smo polje djelovanja. Posebno smo ponosni na "Mali Magacin Kabare", koji prerasta u ozbiljnu školu glume, plesa, režije i stripa za djecu. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati dosta energije da stvaramo i radimo zajedno - kazala je Krsmanović.

U narednom periodu glumica u planu ima autorski projekt sličan predstavi „Još jedno pismo preko Crvenog krsta" koju je radila u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

- Čekam konačan odgovor od produkcijskih kuća. Ideja postoji i nadam se da će uskoro doći do realizacije - govori Krsmanović.

Prošlu godinu Sanela je zaokružila ulogom u filmu „Rosa" Denijala Hasanovića, poljskog reditelja bh. porijekla. Kadrovi za ovaj film snimani su u BiH i Poljskoj.

- Film je u montaži, još nije precizirano kada će biti premijera. To je nešto čemu se mnogo radujem - iskrena je Krsmanović.

Nije društvena

Svako igranje na sceni zahtijeva pripremu i svaki glumac se drugačije odnosi prema liku koji će predstaviti publici. Na dan kada igra predstavu Krsmanović kaže da nije baš društvena i da voli biti sama s tekstom.

- Ne volim čak ni biti s porodicom, prijateljima i dečkom. Ukoliko uloga zahtijeva adaptaciju nekog lika ili je riječ o dramskom tekstu, trudim se pročitati što više o tom liku i tematici. Kad krene predstava, srce se stavlja na daske - govori Krsmanović.

Poligon za igru

Glumica kaže da joj je predstava „Čorba od kanarinca", koju je prvi put igrala u BKC Zenica, najdraža od svih.

- Napravila je preokret u mom životu. Tada sam tek diplomirala i nisam znala kako da se nosim ni s uspjesima ni s neuspjesima. Dala mi je vjetar u leđa i spoznaju koliko glumci mogu sami da rade. Za tekst ove predstave čula sam od Tatjane Šojić, koja je kazala da je poligon za igru. I zaista jeste, jer ima toliko nijansi i isprepletanih žanrova - govori Krsmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.