KULTURA

Novi Valter brani bh. kinematografiju

EKSKLUZIVNO Otkrivamo detalje o rimejku kultnog filma

M. ČUSTOVIĆ

7.3.2015

Kultni film, nastao pod rediteljskom palicom velikog Hajrudina Šibe Krvavca, koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća osvojio svijet, uskoro će ponovo zaživjeti. Realizacija rimejka filma „Valter brani Sarajevo“ bit će započeta u ovoj godini, u saradnji producentske kuće „Jadran film“ s Filmskim centrom Sarajevo te partnerima iz Kine i Njemačke. Potvrdio je to za „Avaz“ Vinko Grubišić, vlasnik „Jadran filma“, naglašavajući da će se snimati i serija.

Kulturni proizvod

Ideja o ovom skupom projektu krenula je iz Sarajeva 2007. godine i tada se činila gotovo nemogućom. Saglasnost Vlade FBiH dobili su 2008. i nakon toga pokrenuli najširu akciju traženja partnera. Početkom maja producenti će održati audicije u bh. prijestonici, kada će biti obznanjeno ime novog Valtera, odnosno ko će zamijeniti Velimira Batu Živojinovića.

- Šiba Krvavac je napravio film koji je svijet priznavao i gledao. Film „Valter brani Sarajevo“, naravno, zbog vrlo specifičnih povijesnih okolnosti bio je najgledaniji strani film u Kini ikada. Svi Kinezi znaju za taj film i Sarajevo. Zanimljiva je njihova percepcija, jer oni Valtera izjednačavaju s borcem za pravdu, to je za njih predsjednik Tito, a, naravno, znamo da se radi o  Vladimiru Periću Valteru... Naša inicijativa je bila da napravimo jedan kulturni izvozni proizvod - ispričao nam je Grubišić.

Otkrio nam je i da će se rimejk „Valtera“ snimati na autentičnim lokacijama, gdje je snimljen originalni film, s tim što će kompjuterski sliku popravljati, dorađivati. Vratit će je u prošlost, u 1972., jer mnogi objekti koji tada nisu postojali, u međuvremenu su izgrađeni.

- Poštovat ćemo originalni koncept i ideju filma, ali ćemo napraviti neke pomake da film odgovori zahtjevima današnje publike. Značajan dio scenografije izgradit ćemo u studiju. Bit će više reditelja, jer se radi o filmu i TV seriji. Filmovi Krvavca su holivudski i vestern proizvod, a „Valter“ je svevremenski. Rimejk će biti vrlo skup, a značajna sredstva bit će potrošena ovdje. Ta sredstva u rangu su s holivudskim filmom - pojasnio je Grubišić. Uloge Nijemaca, naravno, igrat će Nijemci, a producenti najavljuju da će dovesti njihove najveće glumačke zvijezde.

valter-brani-sarajevo

U maju će se znati ko će zamijeniti Batu Živojinovića

Pokretačka snaga

- Cilj nam je da ovaj film bude začetnik jedne nove ere regionalne kinematografije, jedna pokretačka snaga, ali da u prvom redu zaštiti bh. kinematografiju. Sa sigurnošću mogu reći da, kada ovaj film izađe, više ništa neće biti kao prije. Koliko god je ovo povratak u prošlost toliko je i pomak u budućnost. Novi film „Valter brani Sarajevo“ predstavlja i metaforu o posljednjem ratu u Sarajevu - istakao je naš sagovornik.

Pretpremijera filma, tvrdi Grubišić, bit će u Sarajevu, a nakon toga u Kini...

Film gledala milijarda ljudi

„Valter brani Sarajevo“ jedan je i od najcitiranijih filmova. Replike kao što su „Strijelac zove Kondora“, „Čekam te u pet kraj Begove džamije“ ili „Vazduh trepti kao da nebo gori“ vrlo često se koriste u svakodnevnoj konverzaciji. Film je pogledalo više od milijardu ljudi, a poznati bend „Zabranjeno pušenje“ svoj prvi album nazvao je „Das ist Walter“, u njegovu čast. Uz Živojinovića, u filmu su igrali i Ljubiša Samardžić, Stevo Žigon, Relja Bašić...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.