KULTURA

Samo slobodan čovjek umije da voli

GLUMICE Ljiljana Blagojević o ulogama i umjetnosti

T. ĐEVIĆ

8.3.2015

Glumica Ljiljana Blagojević jedna je od onih žena koje odlično djeluju na svim životnim frontovima. Ostvarila je zavidnu karijeru, koja traje duže od 30 godina, kao i skladan brak sa scenaristom Sinišom Kovačevićem, s kojim ima kćerku Kalinu, također glumicu. Prije tri godine postala je i baka. Svi ti segmenti utjecali su na to da Blagojević u 60. godini odiše nevjerovatnom energijom. Nerijetko ističe koliko je upravo porodica važna u životu svakog pojedinca, bez obzira na to kojim se poslom bavili.  

Gledati naprijed

- Svi mi dijelimo sudbinu društva u kojem živimo i radimo svoj posao. Danas se kultura smatra balastom. To se vidi po budžetu koji se za nju odvaja. Sraman. S te strane, nije lako raditi ovaj posao. Zato je dragocjeno imati za bračnog partnera nekoga ko razumije problem. Porodica je važan stožer, naročito u ovim teškim vremenima, ali je možda i najviše na udaru i najviše trpi. Ali zato se kaže: "Što nas ne ubi, to nas ojača" - govori Blagojević.  

Harizmatična glumica dodaje da ne postoji ključ za uspjeh u životu i karijeri, ali da ona energiju crpi iz duhovnih stvari, koje je pokreću i nanovo motiviraju.   

- Gledaš naprijed i veslaš. Što sam starija, mislim da je suština u slobodi. Samo slobodan čovjek umije da voli. A osim slobode, ljubav i volja su najvažniji - kaže glumica.

Blagojević, koja je inače porijeklom iz BiH, a živi u Beogradu, radi i kao profesorica na Akademiji umjetnosti "Slobomir P" u Bijeljini. Kaže da je studentima, ali i onima koji to nisu, dobro dati koristan savjet, ali da on ne vrijedi ukoliko nema dobrog primjera.  

- Moj primjer je da je ovaj posao maraton, a ne trka na sto metara. Mislim da je ljepota u trajanju. Savjetujem da umjetnost nema granice i da mora biti slobodna - poručuje Blagojević.

Pregršt priznanja

- Čerčil je rekao da se nagrade mogu prezirati tek onda kada ih imate! Imam pregršt priznanja i na njih sam ponosna, jer su sva esnafska i nijedna politička ili državna - iskrena je glumica.

Blagojević je publiku u bivšoj Jugoslaviji osvojila za nju prvom najznačajnijom ulogom, u kultnom ostvarenju "Sjećaš li se Doly Bell". Ističe da joj je upravo ta uloga odredila glumački put te da joj je to jedan od najznačajnijih filmova u karijeri.

- Radujem se svaki put kada ga ponovo pogledam. Činila ga je božanstvena glumačka ekipa, velikih imena. To je bio Kusturicin debitantski film, koji nam je najavio dolazak velikog reditelja te odlična Sidranova priča o odrastanju - prisjeća se Blagojević te dodaje da u tom filmu ima puno istinske poetike.  

Pjesma "Za Ljiljanu"

Na snimanju serije "Doktorka sa sela", u kojoj je Blagojević igrala glavnu ulogu, legendarni Toma Zdravković otpjevao joj je svoj veliki hit „Za Ljliljanu". Zdravković je tada bio angažiran na pravljenju muzike za seriju.  

- Ponosna sam na to. On je bio jedan od naših najvećih pjevača. Bio je naš šansonijer - ističe Blagojević.

Nekad je bilo sramota snimiti reklamu

Sve veći broj glumaca prihvata angažman u snimanju reklama. Jedna od njih je i Ljiljana Blagojević.

- Na početku moje karijere bilo je sramota snimiti reklamu. Danas je to stvar prestiža. Dva puta sam i  sama učestvovala u takvim projektima, i to kod mojih prijatelja. Znači, motiv je bio prijateljski, a nikako finansijski - kaže Blagojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.