KULTURA

Nigdje siromah nije jadniji, ni zima teža, ni glad ljuća nego u Bosni

Sjećanje na velikog, nepravedno zanemarenog pisca Derviša Sušića

M. Ču.

8.3.2015

Kamerni teatar 55 svoj 60. rođendan i 90 godina od rođenja Derviša Sušića proslavio je sinoć premijernom izvedbom teksta „Teferič“ ovog velikog pripovjedača, romansijera, dramatičara, u režiji Aleša Kurta. Sušić je rođen 3. juna 1925. u Vlasenici, a nepravedno je zanemaren i sklonjen iz čitalačkog vidokruga. Uvijek iz političkih razloga bio je izostavljen.

Kurt mu je ukazao čast koju zaslužuje, a za njegov „Teferič“ odlučio se jer veoma dobro korespondira s trenutnom situacijom u našoj zemlji. Zapravo, tekst je takav da izgleda kao da je ovo društvo nastalo iz njega. „Teferič“ je, dakle, priča o Bosni, vlasti, haramijama, oslobodiocima, arbitrima i običnim Bosancima koji na vjetrometini usuda odolijevaju udarcima šake, kandžije, sablje i vremena.

Sušić u svojim djelima otkriva sve ono što nas čini onakvima kakvi jesmo, sve ono u čemu se pouzdano prepoznajemo, ponosno ili postiđeno.

- Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane. U takvoj zemlji ne može biti sreće i obilja. Nigdje siromah nije jadniji, ni zima teža, ni glad ljuća, ni razlika uočljivija, ni mržnja poganija ni tamnija nego u Bosni - zapisao je svojevremeno Sušić.

Književnik Abdulah Sidran kaže da je Sušić jedan od najizrazitijih primjera unutarbošnjačkih kontroverzi, nerazumijevanja i brkanja ideoloških i književnih lončića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.