KULTURA

Osmančević: "Izvještaj piše ko preživi" knjiga je vjerodostojnog žurnalizma

U Tuzli promovirana knjiga novinara Đure Kozara

A.Hadžić

11.3.2015

Knjiga "Izvještaj piše ko preživi" autora poznatog bh novinara Đure Kozara, promovirana je sinoć u Tuzli. Mnogobrojni ljubitelji pisane riječi koji su kroz višedecenijski novinarski angažman Đure Kozara doživljavali kao prijatelja i poznanika, te kolege novinari, okupili su se u velikom broju u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli kako bi još jednom čuli šta je pero ovog doajena bh žurnalizma zabilježilo tokom njegove bogate novinarske karijere.

- Knjiga Đure Kozara "Izvještaj piše ko preživi" visestruko je značajna. Ona predstavlja vjerodostojan žurnalizam zasnovan  na istraživanju, činjenicama, dostupnim i provjerljivim izvorima, profesionalnom novinarstvu i poštovanju etičkih standarda. Autor pokazuje izuzetan novinarski senzibilitet u percepciji tema iz šarolike stvarnosti u vremenu od prije rata, tokom rata i poraća, zrelost u odgonetanju uzročno-posljedičnih veza događaja i zbivanja, te njihovo uklapanje u širi pojašnjavajući kontekst. Đuro Kozar to radi novinarski briljantno, kroz različite žanrove – izvještaje, reportaže, osvrte i komentare, feljtone, intervjue. To može samo vrhunski novinar – bile su riječi dr. Enesa Osmančevića jednog od promotora ove knjige.

djuro1

Nadahnuto, vrlo biranim, riječima, prisjećajući se svojih novinarskih početaka i prvih susreta sa novinarskim umjećem Đure Kozara, na promociji je govorio i tuzlanski novinar i publicista Zlatko Dukić.

Promociju je moderirao novinar Miroslav Petrović, dok je tekstove iz knjige govorio glumac Vlado Kerošević.

Knjiga „Izvještaj piše ko preživi“, čulo se na tuzlanskoj promociji ima iznimnu historiografsku vrijednost jer svjedoči o mnogim važnim istorijskim događajima i ličnostima sa prostora nekadašnje zajedničke države, a posebno novije historije BiH.  Knjiga donosi mnoge Kozareve tekstove objavljene u „Oslobođenju“, „Nedelji“, „Dnevnom avazu“, „Jutarnjim novinama“, „Večernjim novinama“...

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.