KULTURA

Ne razmišljam o bolesti, nemam vremena za to

Mirela Lambić priprema se za dvije predstave

Autor:H. LISIĆ

12.3.2015

Glumica Mirela Lambić u proteklim danima okupirana je probama na daskama sarajevskih pozorišta. Čekaju je reprize predstave „Životinjska farma" u režiji Dine Mustafića, a 15. marta scenu će dijeliti s kolegicom Medihom Musliović i mladom glumicom Dinom Mušanović u novoj ispitnoj predstavi Zulfikara Filandre „Kraj igre".

Imam privilegiju

Prihvatajući uloge u radovima studenata sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, glumica mladim glumcima pokušava i pomoći.

- Zulfikara Filandru nisam poznavala prije ovog procesa, ali činio mi se kao izuzetno pristojan mladi čovjek koji posjeduje manire koji su u izumiranju danas. I nisam pogriješila u procjeni. U okvirima koncepta koji oni imaju, ako je smislen, trudim se da ispoštujem mlade kolege. U isto vrijeme od studenata kradem mrvice njihove mladosti i koristim ih kao svoj eliksir, što me osvježava u mom daljnjem radu na sceni - kaže Lambić.

Međutim, posljednju godinu Mirelin glumački rad prati i borba s bolešću. Svakodnevne obaveze i svaki izlazak na daske pozorišta za nju je rizičan, jer može dobiti moždani udar. Tu opasnost izaziva autoimuna bolest obilježena trombozom i oštećenjem srčanog zaliska.

- Pripadam vrsti koja preživljava sve, jer sebi drugo ne mogu priuštiti. Nikada nisam pomislila da odustanem, jer je odustajanje odraz slabosti. Obožavam svoj posao i mislim da imam privilegiju što se njime bavim. Zahvalna sam univerzumu zbog toga. Ne razmišljam o bolesti kada sam na sceni, zapravo ne razmišljam o bolesti uopće, niti se osjećam kao neko ko je bolestan. Jednostavno, nemam vremena za to. Vjerovatno zato i preživljavam - ističe Mirela.

Na ulici Zaza

Svoje glumačko umijeće Mirela dokazuje i kroz televizijske projekte te ističe da taj medij izuzetno voli. Bila je dio ekipa popularnih serija „Lud, zbunjen, normalan" i „Kriza", ali gledaoci je najviše pamte po seriji „Žene s broja 13".

- I dan-danas sam na ulici Zaza, lik koji sam igrala u toj seriji. Iskustvo mi je pokazalo da je televizija izuzetno jak medij, koji mi omogućava promociju rada, bez sjedenja po kafanama i trčanja na kojekakve promocije, kako bih bila "pred očima" i dobivala  poslovne ponude - govori glumica.

Već nekoliko godina sarađuje i s dječijom redakcijom Federalne televizije te je trenutno dio dječijeg magazina "U zmajevom gnijezdu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.