KULTURA

Proslavio 60. rođendan i 35 godina umjetničkog rada

Adin Hebib obilježio godišnjice u Tuzli

Autor:T. Đ.

12.3.2015

Umjetnik Adin Hebib sinoć je s kćerkom Miom Hebib i Edinom Selesković u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli izložio blizu sto umjetničkih radova. Ovom retrospektivnom postavkom Adin je proslavio 60. rođendan i 35 godina umjetničkog djelovanja.

 - Izložba u Tuzli je posebna i ponosan sam na nju. Prezentirana su moja tri ciklusa slika, a neke su nastale i prije 30 godina. Dva ciklusa su posebno značajna, „Ne daje Bog križ onome ko ga ne može nositi" i „Studije akta", kroz koji prikazujem snagu žene - govori Hebib.

Ističe da je izabrao grad Tuzlu za proslavu dvije važne godišnjice zbog prijateljstva dobrih ljudi, koji su bili s njim i na dan otvaranja postavke.

- Tuzla je grad koji cijeni umjetnika i za koji se vežu važni ljudi iz različitih društvenih domena - kaže Hebib, koji će nakon ove izložbe svoje radove 13. maja preseliti u Nacionalnu galeriju u Karlovcu.

U narednom periodu pred Hebibom su, također, značajne izložbe van granica naše zemlje, u Muzeju grada Rijeke te u Sidneju.

- Sve postavke se organiziraju na poziv, ne nudim se nikome. Mislim da je umjetnik jak i priznat onoliko koliko je poznat u svijetu - govori Hebib.

Radovi u BKC-u Tuzla mogu se pogledati do 25. marta.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.