KULTURA

"Pokondirena tikva" je metafora ovog društva

NP TUZLA Premijera predstave Zagrepčanke Aide Bukvić 20. marta

T. ĐEVIĆ - A. A.

19.3.2015

Rediteljka iz Zagreba Aida Bukvić s ansamblom Narodnog pozorišta Tuzla protekli radila je na predstavi "Pokondirena tikva", koja će premijerno biti izvedena 20. marta u 19.30 sati. Bukvić govori da je rad na komadu bio intenzivan i naporan, ali i veliki izazov. 

Originalni tekst

- Tekst „Pokondirena tikva" je klasik komediografske literature i izazov za reditelja i glumce, tim više što smo se odlučili igrati u jezičkom originalu. Vjerujem da će predstava tek u interakciji s publikom zasijati u punoj raskoši - kaže rediteljka. 

Bukvić kaže da su danas internet i sveopća dostupnost informacija, s sjedne strane, poboljšali kvalitet života i olakšali komunikaciju, ali u isto vrijeme pojačali frustracije i produbili jaz među ljudima. Zbog toga se publika vrlo rado okreće komediji.

- Ljudima je potreban bijeg od svakodnevice i vlastitih problema. Vole bježati u neku drugu realnost i tuđe živote. Stoga je „Pokondirena tikva" izrazito aktuelan tekst, iako star skoro dvjesto godina. Svi se čude i rugaju Feminoj pokondirenosti, ali niko tu nije nevin i imun na novac i bogatstvo. Ona je postala metafora ovog društva koje je preko noći gurnuto u promjene bez pravih temelja i istinske potpore - pojašnjava Bukvić. 

Ovo nije prvi put da Bukvić, koja predaje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, sarađuje s bh. teatrima. Kaže da, koliko god da su putovanja naporna, ona su postala sastavni dio njenog života.

- S obzirom na moj rad i obveze na Akademiji, gdje predajem glumu, potrebno je dobro iskoordinirati termine. Srećom, dobro sam organizirana, a i danas se puno toga može obaviti elektronskom poštom - navodi rediteljka.

Apsurdne situacije

Komentirajući stanje u bh. pozorištima, koje nije sjajno, rediteljka navodi da posjećenost pozorišta ne ovisi samo o reditelju, već i o menadžmentu koji je presudan u kreiranju repertoara i plasmanu vlastitih predstava prema medijima i publici. 

- Stanje u umjetnosti i kulturi je teško i slutim da će biti sve teže, ali loša vremena nam ne smiju biti opravdanje za nemar. Svakom umjetniku je, naravno, bitno da njegovo djelo vidi što više ljudi. Znaju se dogoditi apsurdne situacije da predstava nakon premijere i prve reprize igra tek za mjesec - kaže Bukvić.

U narednom periodu Bukvić ima u planu raditi u pozorištu „Komedija", a potom i u „Gavelli". U pregovorima je i sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR).

Glumački ansambl

U predstavi „Pokondirena tikva", koja je rađena prema tekstu Jovana Sterije Popovića, igraju Remira Osmanović, Ivana Perkunić, Milenko Iliktarević, Milica Kerošević, Midhat Kušljugić, Nenad Tomić, Siniša Udovičić i Željka Marinić. Kostimografiju je radila Sabina Trnka, a muziku Zlatan Mujkić. 

Inače, od početka godine ovo je četvrta premijera u Narodnom pozorištu Tuzla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.