KULTURA

Likovni umjetnici traže ostavku Straje Krsmanovića, a od DF-a da odustanu od kandidature Samera Rešidata

U Collegium Artisticumu održan okrugli stol

M. Č.

19.3.2015

„Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima“ naziv je okruglog stola koji se održao danas u klubu Gradske galerije Collegium Artisticum u Sarajevu, a okupio je respektabilna imena sa likovne scene, predstavnike strukovnih udruženja, ULUBiH i ULUPUBiH, te profesore Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Uvodničari su bili: Admir Mujkić, likovni umjetnik, predsjednik ULUBIH-a, Almin Zrno, fotograf, predsjednik ULUPUBIH-a, Jusuf Hadžifejzović, likovni umjetnik, Ema Mazrak, doc. istorije umjetnosti, Gordana Anđelić-Galić, likovna umjetnica i Ines Tanović, novinarka, historičarka umjetnosti, i predstavnica Inicijative Kulture 2020.

Razlozi za sazivanje okruglog stola kulminirali su neregularnim izborom predstavnika BiH za učešće na Venecijsnkom bijenalu. Za ovu godinu nosilac projekta je trebala, po ugovoru, da bude Umjetnička galerija BiH iz koje su krajem prošle godine obavijestili da nisu u mogućnosti da organizuju učešće.

Umjetnici će tražiti ostavku Straje Krsmanovića direktora Umjetničke galerije BiH, koji je dao podršku pozorišnom reditelju Harisu Pašoviću i njegovoj „East West“ kompaniji da učestvuje na Venecijanskom bijenalu. Smatraju da bi na takvu važnu smotru trebali ići likovnjaci, jer ona po svojoj definiciji podrazumijeva savremenu umjetnost. Također, tražit će da Demokratska fronta –Željko Komšić povuče kandidaturu Samera Rešidata za kantonalnog ministra kulture, jer su uvjereni da ne može obavljati dužnost s obzirom da ne posjeduje nikakvo prethodno iskustvo u kreiranju kulturnih politika.

Likovni umjetnici smatraju da nije politika ta koja treba da odlučuje i vrednuje predstavljanje države na svjetskoj kulturnoj sceni, i tražili su uvažavanje struke.

- Umjetnici koji imaju reputaciju trebaju da dobiju šansu da se predstave svijetu, a ne da umjetnici koji to ne zaslužuju predstavljaju BiH, jer ih biraju ambasadori i političari. Na taj način oni samo štete ugledu ove zemlje. Izborom kandidata ministara za kulturu su nas nakautirali, apsolutno ne poštuju struku. Inače se kod nas se ne poštuje struka nigdje, svugdje je politika i sve se dešava samo zbog novca i vlasti. Mislite da „East West“ ide u Veneciju zato što želi da predstavi BiH u najboljem svjetlu. Ne, oni hoće da uzmu 150.000 KM, o tome se radi, a nama se spočitava da je direktor Umjetničke galerije to potpisao i odobrio- kazala je profesorica i umjetnica Amra Zulfikarpašić.

Savremeni umjetnik Jusuf Hadžifejzović tokom trajanja okruglog stola izveo je performans ispisivajući crnim markerom na bijelim majicama „Šutnja je govorna mana“. Želio je poručiti vlastima i javnosti da likovni umjetnici više neće dozvoliti da budu zanemareni i odbačeni, da će se glasno boriti za svoja prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.