KULTURA

Josip Pejaković u Trebinju izveo monodramu "Ućerivanje"

Predstava obišla skoro cijelu BiH

P.M.

20.3.2015

Prvak drame Sarajevskog Narodnog pozorišta i bard sarajevskog glumišta Josip Pejaković izveo je pred ljubiteljima pozorišta u Trebinju monodramu „Ućerivanje“.

Kako sam glumac kaže, „Ućerivanje“ je nastavak kultne predstave „Oj živote“, koja je na predratnim scenama eks-jugoslavije doživjela više od 3.000 izvođenja.

„U monodrami 'Ućerivanje' , urađenoj povodom 40 godina mog rada, opet oživljavam svog bezimenog junak, ali u sasvim drugačijem ambijentu, koji postaje metafora vremena u kojem živimo. U predratnoj kultnoj monodrami moj junak je bio nevin u zatvoru, a u 'Ućerivanju' je pametan u ludnici. Ambijent je promijenjen, ali mentaliteti nisu izmijenjani. U ovoj monodrami je puno tragikomike koju smo živjeli u vremenu ratu i nakon rata, a završava se najaktuelnijim dešavanjima oko ove naše dnevnopolitičke situacije, svega ovoga što pametan čovjek u ovoj ludnici može da doživi,“ rekao je nakon predstave Pejaković. 

Dodao je da je predstava krenula sa pet izvođenja pred prepunom dvoranom Narodnog pozorišta u Sarajevu, te da obišla gotovo cijelu BiH, a sve sa punim salama i pozivima da se ponovi.

Pejaković kaže da je monodrama „Ućerivanje“ imala dobar prijem i Hrvatskoj, mada je bilo negativne atmosfere zbog toga što se on izjasnio kao Jugosloven.

„Kako neko ko se zove Josip može da se izjašnjava kao Jugosloven. Sve je kulminiralo incidentom tako da je prilikom izvođenja monodrame u Zadru i policija morala da osigurava,“ objasnio je Pejaković.

Pejaković je najavio skoro gostovane monodrame i u Srbiji, gdje je njegova monodrama „Oj živote“ imala fanstastičan prijem.

U Pejakovićevom izvođenju monodrame uživala je malobrojna trebinjska publika, svega pedesetak gledalaca, a šta je razlog tome glumcu nije bilo jasno (cijena ulaznice je bila 7 KM), pogotovo kada se zna da je monodrma „Oj živote“ za četiri izvođenja, kako sam glumac reče, do krova punila i veliku dvoranu u Trebinju. 

 „Glumci imaju običaj da broje te prazne stolice. Meni one ne smetaju – mogu da igram i po kućama“, rekao je, pozdravljajući publiku, na kraju izvođenja monodrame Pejaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.