KULTURA

Čuvar kulturno-historijskog naslijeđa Srednje Bosne

Godišnjica Zavičajnog muzeja Travnik

Autor:S. PINJO

8.4.2015

Za Travnik kao grad raznovrsnog graditeljskog naslijeđa često kažu da je „Muzej na otvorenom“, pa je takva reputacija bila povod da Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Narodne republike BiH 7. marta 1950. godine donese akt o osnivanju Zavičajnog muzeja. Danas obilježava 65 godina rada, a vremenom je izrastao u jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova u BiH, kojom besprijekorno rukovodi direktorica Fatima Maslić. Obilježavanje godišnjice trajat će tokom cijele godine.  

- Početkom sedmadesetih godina prošlog vijeka Općina Travnik dodijelila je muzeju zgradu bivšeg Doma narodnog zdravlja sagrađenu za tu namjenu 1928. godine, u kojem imamo stalnu izložbenu postavku materijala iz fundusa Prirodoslovne zbirke sa više od 80 hiljada eksponata. Muzej je aktivno uključen u zaštitu i prezentaciju bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa općine Travnik, a od 1953. godine ima patronat i nad srednjovjekovnom tvrđavom Stari grad. Pored toga pod patronatom muzeja je i Rodna kuća nobelovca Ive Andrića, koja je nakon njegove smrti 1975. godine proglašena memorijalnim muzejom. I u ovim objektima imamo stalne izložbene postavke, a od 1997. godine u ambijentu iz Osmanskog perioda u muzeju se redovno obavljaju vjenčanja, kao i zajedničko vjenčanje na tvrđavi Stari grad na Dan općine 21. marta., kaže Maslić.

Posebna atrakcija pored zgrade muzeja je parna lokomotiva sa vagonima iz Austrougarskog perioda, poznatija kao Ćiro. Muzej se bavi i izdavačkom djelatnošću.

- U dvorištu muzeja imamo dva stećka, jedan sarkofag i parni voz Ćiru koji je 2012. godine restauriran. Ovaj Ćiro jedan je od četiri preostala u Evropi sa „zupčanom šinom“ pogodnom za brdske krajeve i svojevremeno je išao preko prijevoja Komar. Preostala tri se nalaze u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji., navodi Maslić.

Zavičajni muzej je u proteklih nekoliko godina pokrenuo arheološka istraživanja na lokalitetima Fazlići i Glavica u Han Biloj, Tarabovac, Đelilovac, Turbe, Klis u Gučoj Gori i neka još neistražena.

- Ako uzmemo u obzir da je travnički kraj iznimno bogat kulturno-istorijskim  spomenicima onda ne iznenađuje činjenica da se na svakom koraku nešto pronađe. Tako je otkriveno nekoliko lokaliteta koji imaju predispoziciju da nakon istraživanja postanu značajna turistička atrakcija., ističe Maslić. 

Najveće posjete Muzej bilježi tokom đačkih ekskurzija u maju, pa su za sve objekte cijene ulaznica iste. Tako cijene ulaznica za grupne školske ekskurzije koštaju 1 KM po osobi, grupne ekskurzije za odrasle 2 KM, pojedinačne ulaznica za djecu i penzionere 1,5 KM, te pojedinačne ulaznice za odrasle 2,5 KM.

Nedostaje vezirov slon

Pored domaćih prepariranih eksponata u zgradi poput vuka i lisice, nalaze se i tigar, lav, te brojne vrste ptica, što svakako najviše privlači pažnju djece. Direktorica Maslić kaže da se djeca raspituju čak i za slona, po uzoru na „Priču o vezirovom slonu“, pa navodi da bi čak bilo zanimljivo imati i jednog slona.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.