KULTURA

ZEMALJSKI MUZEJ Filmska projekcija Wisemanove "Nacionalne galerije"

Građanska akcija solidarnosti "Ja sam Muzej"

Fena

5.8.2015

U okviru građanske akcije solidarnosti "Ja sam Muzej", Festival Pravo Ljudski sutra u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu donosi filmsku projekciju Wisemanove Nacionalne galerije, film kojeg brojni filmski kritičari smatraju najboljim dokumentarnim ostvarenjem prošle godine.

Nacionalna galerija će ujedno biti i prva filmska projekcija u okviru ove akcije, kao i prva projekcija ovog višestruko nagrađivanog filma u Sarajevu, nakon Pravo Ljudski Film Festivala.

Film vodi publiku iza kulisa Londonske Nacionalne galerije, gradeći portret mjesta, njegovog načina funkcioniranja i stvaranja veza sa svijetom, svojim osobljem i javnošću, kao i sa svojom muzejskom građom.

U vječitoj i vrtoglavoj igri ogledala, film gleda slike koje gledaju film, saopćeno je iz neprofitnog udruženje građana i građanki čiji je cilj promocija nezavisnog filma, umjetnosti i kulture "Pravo Ljudski".

Muzejskom filmskom projekcijom Pravo Ljudski i akcije podsjećaju na oduševljenje, radoznalost i mir koji proističe iz svakog susreta sa sadržajima velikih zgrada kulture, koje baštine naslijeđe.

Projekciju su pomogli Doc and Film (distributeri) koji su besplatno ustupili prava prikazivanja, Blow Up (tehnička podrška), kao i farmaceutska kompanija Nobel koja je finansirala trajno osvjetljenje Botaničke bašte Muzeja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.