KULTURA

TUZLA Promovirana knjiga "Mevlana i mir" autora Elvira Musića

Zanimljivo štivo na našem govornom području

Autor:A. B.

12.12.2015

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je promovirana knjiga „Mevlana i mir“ autora Elvira Musića, docenta na Mevlana (Rumi) Univerzitetu.

Knjiga je izašla u martu ove godine kao zajednički projekat Univerziteta Burch u Sarajevu i Centra za društvena istraživanja koji djeluje u okviru Mevlana (Rumi) Univerziteta.

Jedan od promotora knjige Osman Kozlić, banjalučki muftija, kazao je da je pojava ove knjige na našem jezičkom području veoma interesantno štivo kojim se na neki način vraćamo izvorima ili onim pravim autorima kakav je Mevlana Rumi.

- U ovoj knjizi možemo pročitati novo zaboravljeno viđenje, općenito gledajući na religiju, a posebno islama. Meni su jako zanimljivi dijelovi koji govore o zloupotrebama religije koje je Musić dobro opisao komentarišući Rumijeve stihove – istakao je Kozlić.

Edina Šarić, također, jedna od promotora knjige, pozitivno je iznenađena kvalitetom napisanog i smatra da je ova knjiga značajan dar bosanskom, srpskom i hrvatskom, ali i crnogorskom i makedonskom govornom području.

-Iznosim veliko „hvala“ dr. Elviru Musiću na ovom djelu podarenom čovječanstvu, koje će obasjavati ljubav, mir, prijateljstvo i poticati interdisciplinarnu i multidisciplinarnu komunikaciju bez obzira na vremensku i prostornu distancu – rekla je Šarić.

Autor je u izradi ove knjige, kako je dodala, koristio širok spektar literature pisane na engleskom, arapskom, perzijskom, turskom i bosanskom jeziku. Razmišljanja o određenim temama je prezentirao izraženim osjećajem za naučnu argumentaciju, ali i jezikom kojeg na isti način i sa skoro istim uspjehom mogu čitati svi članovi društva, bez obzira na stepen obrazovanja.

Knjiga „Mevlana i Mir“ je podijeljena na četiri osnovna poglavlja i to „Mevlanino iskustvo rata i mira“, „Mevlanin čovjek“, „Nivoi mira u Mevlaninim djelima“ i „Religija i mir“.

 

.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.