KULTURA

TUZLA Otvorena Izložba slika sa XVI Međunarodne likovne kolonije "Breške“

U galeriji „Kristian Kreković“ u Tuzli

M.Mu

2.2.2016

Izložba slika sa XVI Međunarodne likovne kolonije „Breške“ otvorena je večeras u galeriji „Kristian Kreković“ u Tuzli.

Organizatori izložbe su  Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ glavna produžnica Tuzla i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla Tuzla.

Publici je predstavljeno tridesetak umjetničkih djela slikara iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regije.

Kako je kazao Nikola Čiča, predsjednik HKD „Napredak“ Tuzla, likovna kolonija „Breške“  postala je poznata ne samo na prostoru Tuzlanskog kantona nego i puno šire.

- Pokazatelj za to nam je da svake godine sve veći broj umjetnika želi doći na koloniju, tako da posljednje tri – četiri godine pravimo selekciju umjetnika koji dolaze – rekao je Čiča. Istakao je da na koloniju mogu učestvovati slikari koji iza sebe imaju najmanje tri samostalne izložbe.

Prema riječima Vinka Lamešića, jednog od slikara, koji je od osnivanja učesnik ove kolonije, likovna kolonija „Breške“  postavila je jake temelje koji su garant njene opstojnosti još dugo godina.

- Ova kolonija zida svoje zidine u jednu lijepu visinu. Odabir i učešće samih umjetnika sa prostora zemalja bivše Jugoslavije govori u prilog tome – kazao je Lamešić.

Inače, preko 700 slika nastalo je za 16 godina postojanja likovne kolonije „Breške“. Izložba ostaje postavljena 15 dana.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.