KULTURA

FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI BOOKSTAN: U Sarajevu gostuju Sejranović, Nikolaidis, Popović, Spahić…

Izdavačka kuća Buybook obilježava 20 godina rada

A.Č.

13.7.2016

Od 25. do 28. jula u Sarajevu će biti održan prvi internacionalni Festival književnosti Bookstan, kojim će Izdavačka kuća Buybook obilježeti 20 godina uspješnog rada.

Kako u proteklih 20 godina tako i danas, Buybook nastoji afirmisati i adekvatno pozicionirati bosanskohercegovačku savremenu književnost, pa će uz reprezentativan program i međunarodne učesnike i učesnice, u fokusu festivala biti i premijerna predstavljanja novih naslova Buybookovih domaćih autora i autorica.

Nerzuk Ćurak, Mustafa Zvizdić, Nihad Hasanović, Aleksandar Hemon... samo su neki od bosanskohercegovačkih autora čiji će novi naslovi biti predstavljeni u programu Bookstana.

U goste dolaze i autori sa kojima Buybook njeguje višegodišnju uspješnu saradnju, poput Bekima Serjanovića, Andreja Nikolaidisa, Milorada Popovića, Ognjena Spahića...

U ulozi moderatora/ica i predavača na festivalskim radionicama bit će John Freeman, Edin Pobrić, Amila Buturović, Teofil Pančić, Adisa Bašić, Ahmed Burić, Nermin Mollaoglu i brojni drugi/e.

Prvo izdanje Bookstana odvija se pod motom ''No East, No West'' kog je osmislio kurator ovogodišnjeg festivalskog izdanja, bosanskohercegovački i internacionalni pisac Aleksandar Hemon.

Zahvaljujući Hemonu i saradnji s Buybookom, u Sarajevo stižu neki od najznačajnijih američkih autora, agenata, kritičara i urednika. Zemlja u fokusu će biti Turska, s autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem. U regionalnom programu autore će predstaviti izdavači Fraktura iz Zagreba, Buka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i prodajnu izložbu knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača, o čemu ćemo vas više informisati na press konferenciji.

Realizaciju prvog Bookstana podržali su: Kanton Sarajevo – Ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Goethe-Institut, Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga Sarajevo, a podršku prgramu daju i Akademija likovnih umjetnosti, Filozofski fakultet Univerzteta u Sarajevu te Gazi Husrev-begova medresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.