KULTURA

Sarajevo: Večerašnjim koncertom Aljoše Jurinića svečano počinje 24. SVEM

Avaz.ba

10.5.2018

U okviru 24. izdanja Festivala "Sarajevske muzičke večeri", koji se održava od 9. do 18. maja 2018., čast da otvori Festival pripala je mladom hrvatskom pijanisti Aljoši Juriniću. Uz orkestar Sarajevske filharmonije i maestra Ivu Lipanovića, uspješni pijanista će se sarajevskoj publici predstaviti na koncertu večeras, 10. maja, u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Ovaj mladić posebnog senzibiliteta na jedinstven način interpretirat će Koncert za klavir i orkestar br. 2 Sergeja Prokofjeva, izuzetno zahtjevno djelo koje mnogi pijanisti izbjegavaju. No, odvažnost, a pritom i muzičke sposobnosti i spretnost na nivou zadatka obećavaju jedinstvenu muzičku večer. Osim pred sarajevskom publikom rijetko izvođenog ostvarenja Prokofjeva, koncert će donijeti i izvedbu Simfonije br. 4 Petra Iljiča Čajkovskog.  


Hrvatski pijanista je svoj najveći uspjeh ostvario 2012. godine, pobijedivši na uglednom pijanističkom takmičenju ''Robert Schumann'' u kompozitorovom rodnom gradu Cvikau. Godine 2015. bio je finalista 17. međunarodnog pijanističkog takmičenja ''Fryderyk Chopin'' u Varšavi. 

Laureat je Takmičenja kraljice Elizabete 2016. godine, te pobjednik brojnih ostalih takmičenja, među kojima su i tri u Italiji: 3. međunarodno pijanističko takmičenje Encore! ''Shura Cherkassky'' u Milanu, 4. međunarodno pijanističko takmičenje ''Luciano Luciani'' u Kosenzi i 5. međunarodno pijanističko takmičenje u Masarosiju 2014. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade muzičare u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012.) i Nagrada Ivo Vuljević (2010.); pobjednik je Međunarodnog takmičenja mladih muzičara Ferdo Livadić u Samoboru (2013.) i Tribine Darko Lukić (2015.). Nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim evropskim državama, te na festivalima kao što su: Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Zagrebačke ljetne večeri, Festival Puccini (Torre del Lago, Italiji), Festival Nohant (Francuska), From Easter to Ascension (Tbilisi, Gruzija), Kijevske ljetne večeri (Ukrajina), Serate Musicali (Milano) i drugi. U Londonu je debitirao u 2007., a u februaru 2015. održao je debitanski recital u njujorškom "Carnegie Hallu". 

Aljoša Jurinić na Visokoj školi za muziku Franz Liszt u Vajmaru trenutno pohađa program najvišeg stepena postdiplomske koncertne izobrazbe u klasi profesora Grigorija Gruzmana (Grigory). 

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na ''Universität für Musik und darstellende Kunst'' u Beču u klasi profesora Noela Floresa, a potom i tri godine usavršavanja na ''Scuola di Musica di Fiesole'' u Italiji u klasi Eliso Virsaladze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.