KULTURA

Otvorena retrospektivna izložba Safeta Zeca u Mostaru

M.Sm.

5.6.2018

U gradu na Neretvi večeras je, pred izuzetno velikim brojem posjetilaca, otvorena retrospektivna izložba slika, crteža i grafika Safeta Zeca, jednog od najvećih bh. umjetnika, koji je posljednji put sa svojom postavkom u Mostaru gostovao prije 14 godina, na svečanosti otvorenja obnovljenog Starog mosta.

Riječ je o izložbi, koja je pod nazivom „Svjetlost“ označila kraj dvomjesečne manifestacije „Mostarsko proljeće“, a u čak tri galerijska prostora, dva u galeriji Kraljice Katarine Kosače, u kojoj je i održana svečanost otvorenja, i u galeriji „Rondo“ izložena su djela ovog umjetničkog velikana.

Tako je i Zec uoči izložbe novinarima kazao da ovo nije jednostavna, niti obična izložba.

-Ja ovu izložbu smatram jednom misijom. Zapravo, želja mi je bila da jednom kulturološkom misijom govorim o stvaranju, da govorim o nečemu što ne poznaje etnije i religije, jer u svim stvaralačkim sferama postoji dobar, bolji i najbolji .Zaista, retrogradne su i primitivne sve druge podjele kojima smo skloni, koje smo provodili. Stoga, ovo je moj apel, moj prilog za mladi svijet koji treba da se okrene tim veličanstvenim područjima stvaralaštva u svim oblastima i da ono što ne pripada civilizaciji ostave iza sebe –poručio je Zec.

Ugledni advokat, Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar , u čijoj organizaciji se održava „Mostarsko proljeće“ istakao je da ova izložba nadmašila sva očekivanja.

-No, ako znamo da je to čovjek koji je osvojio cijeli svijet i da svi kažu da je to ovovremeni Mikelanđelo, onda smo se baš potrudili da mostarskoj publici, ali i šire iz cijelog okruženja, u naredna dva mjeseca pružimo izvanredan likovni ugođaj i događaj –naveo je Muselimović.

Izložbu je otvorio mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić koji je kazao da je Safet Zec, ne samo jedan od najistaknutijih umjentika u vlastitoj zemlji, već, kako je naveo, slobodno možemo reći da je njegovo djelo iznimno značajno i vrijedno u evropskoj savremenoj umjetnosti, a sam umjetnik, emisar i promotor univerzalnih vrijednosti, koje Bosnu i Hercegovinu na najbolji način prikazuju u svijetu.

-Izložba Safeta Zeca je u Mostaru je veliki likovni događaj. Njen naziv „Svjetlost“ vjerujem da ima svoju simboliku, jer naš je grad opjevan kao grad svjetlosti, kojem nesvakidašnji sjaj daju njegove rijeke, mostovi, nebo, njegovi ljudi. Safet Zec ovom izložbom donosi dio vlastite svjetlosti, a umjetnost i jeste svjetlost, nada, dodatni sadržaj, drugi pogled na sadržaj života. Uvjeren sam da ovom izložbom stavljamo krunu na „Mostarsko proljeće“- rekao je Bešlić.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.