SARAJEVO Prvi dan Trećeg internacionalnog festivala "Grad"

Otkrivena skulptura Davorinu Popoviću, legendi sarajevskih Indexa

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom

M. ILIĆ
05.08.2019 12:47

Prvi dan Trećeg internacionalnog festivala "Grad" u Klubu galerije Collegium artisticum otkrivena je skulptura muzičaru Davorinu Popoviću.

Art direktor festivala Ibrahim Spahić kazao je da će umjetnici i publika slaviti jedinstvenu zajednicu umjetnosti Sarajeva, obilježiti jubileje iz kulture i baštine BiH te upoznati vrhunske ansamble iz države i svijeta.

Autor skulpture Adis Fejzić kazao je da je Sarajevo specifičan grad, a Davorin je jedna od ključnih ikona sarajevske pop-rock muzičke škole. 

- On je jedno od imena koja su velikim muzičkim imenima bila uzor. Njegova vrijednost i vrijednost Indexa je zaista neprocjenjiva - rekao je Fejzić.

Otkrivanju skulpture prisustvovao je i član benda "Indexi" Sinan Alimanović.

- Skulptura izgleda fantastično. Drago mi je da su ipak ukazali pažnju jednom velikom čovjeku kakav je bio Davorin Popović koji je bio jedini lider Indexa, i ne samo Indexa, on je sve umjetnike okupljao oko sebe - zaključio je Alimanović.

Davorin Popović bio je frontman legendarnih sarajevskih Indexa. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u ovom drugom sportu je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapiten Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njezinog kraja 2001. godine.

Komentari

NA VRH