KULTURA Obustavljene posjete, ali ne i djelatnosti

Zenički muzej priredio virtuelnu izložbu o nobelovcu Ivi Andriću

Za najmlađe radionica

Fena /Avaz.ba
03.04.2020 09:38

Virtuelna izložba

Foto: Fena

Muzej grada Zenice priredio je na službenoj internetskoj stranici online izložbu o bosanskohercegovačkom nobelovcu Ivi Andriću, istakao je direktor Muzeja Adnadin Jašarević.

Izložba je za sve virtuelne posjetioce dostupna za pregled na stranici: zemuzej.ba, ali i za preuzimanje u PDF formatu (download).

- Shodno naredbama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine obustavili smo posjete, ali nismo obustavili i našu djelatnost. Priredili smo prvu virtualnu izložbu o Andiću, a uskoro slijede i virtualne izložbe "Zeničke vode", zatim "Tvrđave u dolini rijeke Bosne", "Digitalni Kulin ban", ali i druge koje imamo u svojoj produkciji - ističe Jašarević.

  • Izložba posvećena nobelovcu
    Izložba posvećena nobelovcu Foto: Arhiva

Muzej je za svoje posjetioce, prije svega one najmlađe, priredio i virtualnu radionicu "Učimo bosančicu" te edukativnu bojanku zaposlenice tog muzeja Lejle Agić.

Bojanka je, kako navodi Jašarević, prilagođena djeci i objašnjava im kako se treba ponašati u ovakvoj, vanrednoj situaciji zbog koronavirusa. 

- Uglavnom, mi se ne predajemo i ne odustajemo od namjere da svoje sadržaje učinimo dostupnim publici putem informacionih tehnologija i posredstvom društvenih mreža - poručuje Jašarević.

Muzej grada Zenice nastoji uspostaviti mrežu i s drugim muzejima razmjenom online sadržaja.

Komentari

NA VRH