SARAJEVO

Dodjelom nagrada završen 4. AJB DOC Film Festival

Najbolji film hrvatskog autora Damiru Markovini za film „Čekaj me“

S dodjele priznanja. Fena

A. Ka. / Fena

14.9.2021

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada večeras je u Memorijalnom centru Kovači završenČetvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji je počeo 10. septembra.

Tročlani međunarodni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odlučivao je o najboljem filmu u Takmičarskoj selekciji i AJB DOC Main Award dodijelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film „Čekaj me“.

Zahvalio žiriju

- Zbog nježnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, porodičnih odnosa i starenja te sposobnosti da nadiđe sve rasne i etničke barijere, žiri AJB DOC-a dodjeljuje Glavnu nagradu filmu „Čekaj me“ Damira Markovine - naveli su članovi žirija u obrazloženju odluke.

Markovina je, nakon što mu je uručena nagrada, kazao da mu ova nagrada znači mnogo, te je zahvalio žiriju i kompletnoj ekipi AJB DOC-a.

- Ogromno je zadovoljstvo i čast primiti ovu nagradu u konkurenciji toliko fenomenalnih filmova koje sam uspio pogledati u proteklih nekoliko dana u sklopu festivala, jer je selekcija zbilja fenomenalna – kazao je Markovina novinarima.

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu „Braća“ autora Francesca Montagnera.

- Zbog fascinantnog uvida u odrastanje u naizgled pastoralnom okruženju te uravnoteženog pristupa u bavljenju pitanjem patrijarhata, žiri sa zadovljstvom dodjeljuje Specijalno priznanje filmu „Braća“ Francesca Montagnera - naveo je žiri.


Vrhunska produkcija

Nakon ceremonije dodjele nagrada čast da zatvori AJB DOC pripala je ostvarenju „Slike iz života bh. filma“ Mustafe Mustafića, koji je, prije svega, podsjećanje na autore koji više nisu među živima, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosanskohercegovačkog filma. Ovim filmom Mustafić podsjeća kako je nastala jedna od najuspješnijih filmskih industrija u ovom dijelu svijeta.

Publika 4. AJB DOC Film Festivala, koji je održan od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online, imala je priliku gledati 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije prikazana u četiri selekcije: Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.